ENSZ: több mint 30 millió ember került az éhhalál szélére

Fotó: Unsplash
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A koronavírus-járvány, a globális klímaválság és a fejlődő országok politikai helyzete miatt több mint húsz állam sodródott a csőd szélére.

Az ENSZ legutóbbi jelentéséből kiderült, hogy a legtöbben Jemenben és Dél-Szudánban kerültek közel az éhhalálhoz, az alultápláltság mértéke ezekben az országokban veszélyes szintekre nőtt.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A The Guardian tudósításából kiderült, hogy közel 34 millióan küzdenek az élelmiszerek napi beszerzésével, ami az úgynevezett IPC integrált élelmiszer-biztonsági besorolás szerint már azt jelenti, mindössze egyetlen lépésre vannak az éhhaláltól.

Az éhínséget főként a különböző politikai konfliktusok szülik, és hiába minden nemzetközi segítség, ha a hadsereg általában lefoglalja a szállítmányokat, és korrupt módon elveszik a szegényektől azokat az adományokat, amelyeket nekik szántak a segélyszervezetek.

A lista élén Jemenen és Dél-Szudánon kívül Nigéria északi része, Afganisztán, Szíria, Libanon, valamint Dél-Amerika középső része, illetve a Karib-térségben található Haiti tanyázik.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) közleménye szerint katasztrofális a helyzet az éhínség által sújtott területeken, és további súlyosbodás léphet fel, ha nem cselekednek időben azok az országok, akik segítségére siethetnének az elesetteknek.

A FAO március elején egy 5,5 milliárd amerikai dolláros segélycsomagot dolgozott ki, melynek fő célja, hogy humanitárius szolgálatok révén élelmiszereket, ivóvizet, némi készpénzt és túléléshez szükséges eszközöket és felszereléseket biztosítsanak a rászorulók részére.