Dollár
381,97 Ft
Euró
392,03 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,487 $

Támadás érte az egyik jemeni miniszter konvoját, fokozódik a feszültség

Szanaa, 2021. január 20. Húszi fegyveresek és támogatóik tüntetnek az amerikai nagykövetség épülete előtt Szanaában 2021. január 18-án. Az Egyesült Államok január 10-én a síita mozgalmat külföldi terrorszervezetnek, három húszi vezetőt pedig terroristának minősített. Sajtóbeszámolók szerint Antony Blinken, a Biden-adminisztráció várható külügyminisztere felülbírálhatja ezt a minősítést. MTI/EPA/Jajha Arhab
not image

Nagy Noel

2021. március 19. - 18:16

Megerősítette Jemen nemzetközileg elismert kormánya, hogy a kabinet egyik miniszterének konvoját az ország déli részén található Aden városában robbanás érte.

A kormány közleményéből kiderült, hogy a Szolgáltatás- és Biztosításügyi Miniszter, Abdel Nasszer Al-Wali konvonját érte a támadás, amelyet „terrorakciónak” neveztek – írja az AP hírügynökség. A miniszter nem sérült meg a támadás során, arról viszont nem tudni, hogy más megsérült-e.

Soron kívül Jakab feltette a kérdést: milyen képviselő az, aki nem járja az országot?

Jemen új miniszterelnöke, Maeen Abdulmalik Szajid vizsgálatot rendelt el a támadással összefüggően, melyet még egy csoport vagy terrorszervezet sem vállalt még magára. A közleményben nem részletezték a támadást, csak annyit mondtak, hogy a konvoj elhaladásakor kettő bombát robbantottak fel az út mentén.

Az esettől függetlenül a közleményben még kitértek arra is, hogy 12 kormányhoz hű harcost a csütörtöki nap folyamán megöltek a déli Abyan tartományban. A kormány ezt sem részletezte, a hírügynökségnek nyilatkozó tisztviselők azonban megerősítették, hogy egy biztonsági támaszpontot támadtak meg gépfegyverekkel és gránátvetőkkel a militánsok egy csoportja, és négy civil is életét vesztette.

Az Abyan tartományban található Ahwar körzetben véghez vitt támadásért szintén nem vállalta egy csoport sem a felelősséget, a névtelenségüket kérő kormánytisztviselők azonban elárulták, hogy minden jel arra utal, hogy az Al-Kaida vitte véghez a támadásokat.

Jemen 2014-ben süllyedt polgárháborúba, amikor az iráni támogatású, sííta vallású huszi lázadók elfoglalták a fővárost és az ország északi részének jelentős hányadát. Néhány hónappal később a szaúdiak vezette koalíció beszállt a kormány oldalán, és 2015 óta próbálja visszaszorítani a lázadókat, valamint visszaállítani a nemzetközileg elismert kormány hatalmát.

A konfliktus miatt körülbelül 130 ezer ember vesztette életét, és az elmúlt évtizedek egyik legszörnyűbb humanitárius katasztrófáját szabadította a világra. A most hivatalban lévő kormányt még decemberben alakították meg, hogy a déli szeparatistákkal és a lázadókkal leszámoljanak, ám eddig kevés sikerrel.

A helyzetet bonyolítja, hogy a déli szeparatisták az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezik, akik egyébként tagjai a Szaúd-Arábia vezetése alatt álló kormánypárti koalíciónak. Szajid kormányát egy megállapodással sikerült létrehozni, amit a „Déli Átmeneti Tanáccsal” kötöttek, amely tanács az 1967-1990 között létező független Dél-Jemen visszaállításáért küzd.

Szajid kormánya azonban eddig nem volt képes visszaállítani az ország stabilitását, az elmúlt idők során ráadásul a kilátástalan gazdasági helyzet miatti tüntetések is rendkívül megerősödtek. A demonstrálóknak már annyira elege volt, hogy betörtek az Adenben található elnöki palotába is, a biztonsági erők pedig a tudósítások szerint bele is lőttek a tömegbe, ám halálos áldozatról nem tudni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.