Támadás érte az egyik jemeni miniszter konvoját, fokozódik a feszültség

Szanaa, 2021. január 20. Húszi fegyveresek és támogatóik tüntetnek az amerikai nagykövetség épülete előtt Szanaában 2021. január 18-án. Az Egyesült Államok január 10-én a síita mozgalmat külföldi terrorszervezetnek, három húszi vezetőt pedig terroristának minősített. Sajtóbeszámolók szerint Antony Blinken, a Biden-adminisztráció várható külügyminisztere felülbírálhatja ezt a minősítést. MTI/EPA/Jajha Arhab
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Megerősítette Jemen nemzetközileg elismert kormánya, hogy a kabinet egyik miniszterének konvoját az ország déli részén található Aden városában robbanás érte.

A kormány közleményéből kiderült, hogy a Szolgáltatás- és Biztosításügyi Miniszter, Abdel Nasszer Al-Wali konvonját érte a támadás, amelyet „terrorakciónak” neveztek – írja az AP hírügynökség. A miniszter nem sérült meg a támadás során, arról viszont nem tudni, hogy más megsérült-e.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Jemen új miniszterelnöke, Maeen Abdulmalik Szajid vizsgálatot rendelt el a támadással összefüggően, melyet még egy csoport vagy terrorszervezet sem vállalt még magára. A közleményben nem részletezték a támadást, csak annyit mondtak, hogy a konvoj elhaladásakor kettő bombát robbantottak fel az út mentén.

Az esettől függetlenül a közleményben még kitértek arra is, hogy 12 kormányhoz hű harcost a csütörtöki nap folyamán megöltek a déli Abyan tartományban. A kormány ezt sem részletezte, a hírügynökségnek nyilatkozó tisztviselők azonban megerősítették, hogy egy biztonsági támaszpontot támadtak meg gépfegyverekkel és gránátvetőkkel a militánsok egy csoportja, és négy civil is életét vesztette.

Az Abyan tartományban található Ahwar körzetben véghez vitt támadásért szintén nem vállalta egy csoport sem a felelősséget, a névtelenségüket kérő kormánytisztviselők azonban elárulták, hogy minden jel arra utal, hogy az Al-Kaida vitte véghez a támadásokat.

Jemen 2014-ben süllyedt polgárháborúba, amikor az iráni támogatású, sííta vallású huszi lázadók elfoglalták a fővárost és az ország északi részének jelentős hányadát. Néhány hónappal később a szaúdiak vezette koalíció beszállt a kormány oldalán, és 2015 óta próbálja visszaszorítani a lázadókat, valamint visszaállítani a nemzetközileg elismert kormány hatalmát.

A konfliktus miatt körülbelül 130 ezer ember vesztette életét, és az elmúlt évtizedek egyik legszörnyűbb humanitárius katasztrófáját szabadította a világra. A most hivatalban lévő kormányt még decemberben alakították meg, hogy a déli szeparatistákkal és a lázadókkal leszámoljanak, ám eddig kevés sikerrel.

A helyzetet bonyolítja, hogy a déli szeparatisták az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezik, akik egyébként tagjai a Szaúd-Arábia vezetése alatt álló kormánypárti koalíciónak. Szajid kormányát egy megállapodással sikerült létrehozni, amit a „Déli Átmeneti Tanáccsal” kötöttek, amely tanács az 1967-1990 között létező független Dél-Jemen visszaállításáért küzd.

Szajid kormánya azonban eddig nem volt képes visszaállítani az ország stabilitását, az elmúlt idők során ráadásul a kilátástalan gazdasági helyzet miatti tüntetések is rendkívül megerősödtek. A demonstrálóknak már annyira elege volt, hogy betörtek az Adenben található elnöki palotába is, a biztonsági erők pedig a tudósítások szerint bele is lőttek a tömegbe, ám halálos áldozatról nem tudni.