Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Mióta itt jártál:

ENSZ: a 100 milliárd dollárt is meghaladják a törökországi földrengés okozta károk

Fotó: Összedőlt ház romjai előtt egy férfi a törökországi Adiyamanban 2023. február 28-án, a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,7-es és 7,6-es erősségű két földrengés után. A február 6-án bekövetkező természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja az 50 ezret. MTI/EPA
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elmondása szerint ez csak egy előzetes becslés, így az is lehet, hogy ennél is több pénzre lenne szükség, ám egyelőre ennyiről rendeznek adományozó konferenciát március 16-án Brüsszelben.

Luisa Vinton, az ENSZ Fejlesztési Programjának törökországi irodavezetője nemrégiben apokaliptikusnak minősítette a Hatay tartományban uralkodó állapotokat, kiemelve, hogy házak százezrei semmisültek meg a katasztrófában.

Soron kívül Szív- és légzőszervi vizsgálatokat végeztek Ferenc pápánál

„Sok a szükség és nagyon kevés a rendelkezésre álló eszköz”

– fogalmazott, majd arra utalt, hogy a 100 milliárd dollárt (35,45 ezermilliárd forint) is meghaladják a törökországi földrengés okozta károk, ezért a világszervezet jövő héten donorkonferenciát rendez az összeg előteremtésére.

Hozzátette, ez csak egy előzetes becslés, így az is lehet, hogy ennél is több pénzre lenne szükség, de egyelőre ennyiről rendeznek adományozó konferenciát március 16-án Brüsszelben – írta az Infostart az MTI beszámolója alapján.

A február 6-i, Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó katasztrófa következtében több mint 52 ezren vesztették életüket, s azóta folyamatosan zajlanak az építési szabálytalanságokat vizsgáló nyomozások, amelyek során eddig 237 ember letartóztatását rendelték el.

A Világbank korábban 34,2 milliárd dollárra (12 ezermilliárd forint) becsülte a károkat, ám ez nem terjed ki Szíriára, ahová egyelőre a humanitárius segélyek bejuttatása is sokkal nehezebb az országban 2011 óta dúló polgárháború miatt.