Engedélyezte az EU a lárva steakek és rovarburgerek forgalmazását

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. május 6. - 15:15

Zöld utat adott az Európai Unió a közönséges lisztbogár, illetve lárvája értékesítésének és fogyasztásának.

A lisztbogarak lárvái sokkal több fehérjét tartalmaznak, mint például a marhahús, tenyésztésükhöz és feldolgozásukhoz pedig sokkal kevesebb vízre, energiára és földterületre van szükség, ezáltal rengeteg élelmezésügyi problémára megoldást jelenthetnek – írta az Euronews hírportál.

A francia Agronutrisz cég évek óta készít rovarokból haszonállatok számára tápot, és már régóta próbálja elérni, hogy az EU-ban emberi fogyasztásra is jóváhagyják a lárvákat.

A vállalat társalapítója, Cédric Auriol szerint egyre több olyan étel kerülhet majd piacra a közeljövőben, melyek rovarporból lettek előállítva, így nemcsak féregkekszeket és proteinszeleteket, hanem lárvákból összegyúrt tésztát, sőt steaket is szánkba vehetünk.

A világon már több országban is felkészültek a rovarok élelmiszer-feldolgozására, csak Európában számítana különlegességnek az ízeltlábúak napi rendszersségű fogyasztása.

Napjainkban 15 fajt vizsgálnak a kutatók, közülük 11 a tesztelés legutolsó fázisában tart, ami azt jelenti, hogy néhány éven belül a szupermarketek polcain is válogathatunk a rovaros termékek széles felhozatalából.