Dollár
396,06 Ft
Euró
417,62 Ft
Font
484,52 Ft
Bitcoin
16,974 $

„Én magyar válogatott akarok lenni“

Fotó: Facebook/Fatum-Nyíregyháza
Sport
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

„Engem Romániához egyetlen dolog köt: az, hogy az édesanyám Nagyváradon él. Semmi más. Budapesten születtem, magyar ember vagyok, magyar útlevéllel. Nincs annál szebb dolog, mint magyar válogatott mezben állni a pályán, s hallgatni a Himnuszt. Ezt szeretném megélni.“

Varga-Inneh Elizabet 1999. március 21-én született Budapesten, akit a sportág egyik legnagyobb tehetségének tartanak, azonban hiába a magyar születési hely és útlevél, még sosem húzhatta magára a címeres mezt, és előfordulhat, hogy nem is fogja.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

Varga-Inneh gyerekkorában költözött Nagyváradra az édesanyjával Nagyváradra, a röplabda nemzetközi szabályai alapján pedig egy játékossal az az ország rendelkezik, amelyikben először pályára lép. Az ő esetében ez Románia, ugyanis 2013 novemberében a 14 éves játékos bemutatkozott a nagyváradi ACS Bors csapatában. 

Varga esetében arra lenne szükség, hogy a két nemzeti szövetség – a magyar és a román – megegyezzen egymással. Erre azonban mind a mai napig nem került sor. Ha ez megtörténne, akkor Varga – a románok által megjelölt transzferdíj megfizetése után – szerepelhetne a magyar nemzeti csapatban.

Bár pályára lépett az utánpótlás nemzeti csapatban, a felnőtt csapat kerethirdetése után, a 2019-es felnőtt Európa-bajnokság előtt, amelyen a magyarok és a románok egy csoportba kerültek, közölte a románokkal, hogy nem hajlandó náluk játszani, ő magyar válogatott akar lenni. Bár akkor már az egész közvélemény, sőt, a román szövetség is tudta, hogy Elizabet nem fogja elfogadni a behívót. Eközben gondok akadtak a klubjában is, nem tudtak neki fizetést adni, ezért távozott, méghozzá a Nyíregyháza csapatához. A román szövetség ezt úgy értékelte, hogy elmenekült, ezért felfüggesztette az ottani játékjogát – írja az Origo

„A napokban láttam a Szabadság, szerelem című filmet. A végén van benne egy jelenet, amely nagyon meghatott, azt kiabálják a szurkolók, hogy hajrá, magyarok! Annyira szeretném, ha már a pályán hallhatnám“

– nyilatkozta még 2020 májusában a Nemzeti Sportnak Varga-Inneh. 

Bár a nyíregyházi időszak alatt elindították a „honosítási“ folyamatot, annak szigorú szabályai miatt a mai napig nem ért véget, és az sem segített a helyzeten, hogy Varga-Inneh időközben Dél-Koreába igazolt. A fejlődése szempontjából azonban ez egy hatalmas előrelépés, a dél-koreai röplabda válogatott a tokiói olimpián a legjobb négy közé jutott, a világranglistán a 14. helyet foglalják el, míg a magyar csapat a 44-et. 

„Én a román női válogatottban nem akarok játszani és meg is mondtam ezt nekik. Én magyar válogatott akarok lenni. Engem Romániához egyetlen dolog köt: az, hogy az édesanyám Nagyváradon él. Semmi más. Budapesten születtem, magyar ember vagyok, magyar útlevéllel. Nincs annál szebb dolog, mint magyar válogatott mezben állni a pályán, s hallgatni a Himnuszt. Ezt szeretném megélni“

– mondta az Origo megkeresésére. 

Korábban a román szövetség 400 ezer eurót kért a játékosért, amely ebben a sportágban értelmezhetetlenül magas összeg. A szabály szerint akkor léphet életbe a honosítás, hogyha a legalább két évig az adott országban tartózkodik a játékos, azonban ezt a két szövetség megállapodásától visszafelé számolják. Varga-Inneh a dél-koreai igazolásával megszakította ezt a folyamatot, azonban még sem a magyar szövetség, sem a lány nem tett le róla, hogy felhúzhassa a magyar címeres mezt. 

A női röplabda-válogatott legutóbb az 1980-as moszkvai olimpián szerepelt, Eb- érmet 1983-ban nyert utoljára. Most egy olyan játékos tűnt fel, akire nagyon hosszú ideje vár a magyar röplabdázás.