Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,48 Ft
Euró
383,68 Ft
Font
450,38 Ft
Bitcoin
68,847 $

Ember kontra AI: videón a világ első F16-viadala

Az amerikai hadsereg olyan gyakorlatot végzett, melyet eddig maximum filmekben lehetett látni.

...svg content...Fotó: Unsplash/Hans Dorries
Technológia

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az amerikai hadsereg sokak meglepetésére bejelentette, hogy légiharcra került sor egy ember vezette, valamint egy mesterséges intelligencia által irányított, módosított F-16-os között egy úttörő teszt során.

A hadsereg közlése szerint a komoly módosításokon átesett kétüléses F-16D X-62A egy másik F-16-ossal szállt szembe a teszt során, melynek lényege az volt, hogy bemutassák, hogyan alakíthatja át a gépi tanulás a harci repülőgépek hadviselését. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

Az amerikai Védelmi Fejlett Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) által szerdán közzétett felvételeken látható volt, ahogy a két repülőgép 1931 kilométer/órás sebességgel manőverezett egymás körül az égen. Az AI által irányított repülőgép védekező és támadó manővereket hajtott végre, olykor pedig igen közel merészkedett a másik géphez.

Az amerikai hadsereg nem árulta el, hogy melyik F-16-os bizonyult jobbnak a látótávolságon belüli légi harcban, ugyanakkor arra rámutattak, hogy a teszt jelentős áttörést jelentett a DARPA Air Combat Evolution, azaz „ACE” programjában, mely 2019-es indulása óta mesterséges intelligencia által vezérelt repülőgépekkel felszerelt autonóm harci rendszereket fejleszt.

Ryan Hefron alezredes, a DARPA ACE-programjának vezetője pénteken újságíróknak nyilatkozva csupán annyit árult el, hogy „a dolgok nagyon jól, sőt gyorsabban haladnak, mint reméltük”, de „nem tudunk több részletet közölni”. Most pedig íme, a nem mindennapi tesztről készült felvétel: