Ezért nem engedélyezi az EMA a Szputnyik V vakcinát

Fotó: Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjának üres ampullái a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. július 16-án. MTI/Krizsán Csaba
not image

Takács Petra

2022. január 14. - 10:38

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) úgy nyilatkozott, hogy politikai és gazdasági okokból nem engedélyezi az orosz vakcina alkalmazását.

„A Szputnyik V oltást már rég jóváhagyták volna az Európai Unióban, ha az EMA pusztán orvosi szempontból értékelte volna a vakcinákat” – írta Petr Bystron, a Bundestag nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának tagja.

Többek között úgy véli, hogy az EMA így védi a piacot, hogy a nagy nyugati gyógyszergyártók verseny nélkül értékesíthessék gyógyszereiket. Majd azt is hozzátette, hogy mivel az EMA nem ismeri el a Szputnyik V-vel a COVID-19 oltási tanúsítványokat, így nem kívánja biztosítani a deviza beáramlását Oroszországba – jelentette a Tass.

Újabb azonosítatlan lövedéket lőtt ki Észak-Korea

Így a Sputnyik V-t használó közösségi államok, mint például Magyarország, jogosultak európai digitális oltási tanúsítványt kiadni rá, de más uniós országok saját belátásuk szerint dönthetnek úgy, hogy elfogadják, vagy nem fogadják el ezeket a dokumentumokat.