Ismét elszálltak az élelmiszerárak, új inflációs hullám érkezhet ősszel

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. július 23. - 17:28

Európán belül Magyarországon a legmagasabb az áremelkedés, hazánkban összesen 5 százalékos inflációt mértek.

Az ATV Híradó riportjából kiderült, rengetegen panaszkodnak a drága élelmiszerekre, egy budapesti piacon például az őszibarack kilóját 980 forintért, míg a szedret 500 forintért, a krumplit pedig 250 forintért kínálják.

A CBA kommunikációs igazgatója elmondta, üzleteikben egyes termékek, főként az étolajok kerülnek többe, a húsok áraiban főként folyamatos ingadozás látszik:

„Legnagyobb mértékben az étolaj fogyasztói ára emelkedett, ami azt jelenti, hogy az elmúlt félév alatt csaknem 30%-al emelkedett ennek a termékkörnek az ára.”

A Portfolio elemzője, Beke Károly úgy fogalmazott, hónapok óta megfigyelhető, hogy az Európai unió legmagasabb inflációja van Magyarországon, amire bizonyíték, hogy az inflációs ráta áprilisi és májusi 5,1 százalékról 5,3 százalékra nőtt.

A tavaszi hónapokban ezt egyrészt, az alacsony bázis indokolta, ugye tavaly a világjárvány kitörésekor gyakorlatilag egyik napról a másikra beszakadt pl az olaj ára, láttunk negatív olajárakat is a piacon, de gyakorlatilag 0 dollár volt az olaj Világpiaci ára, és ez a bázis az, ami most megemelte jelentősen az inflációt” – magyarázta a szakember.

A Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke szerint a jelenlegi kamatemelés nem elégséges, más módszerekkel kellene megálljt parancsolni a helyzet súlyosbodásának. Bodnár Zoltán a következőképpen értékelte a szituációt:

„Semmire sem elég és ezt a piac is így érzékelte, hiszen a forint a bejelentést követően egy nagyon rövid időre megerősödött, majd ismét visszagyengült és ennél sokkal világosabb, egyértelműbb kamatlépések és határozottabb kamatlépésekre lenne szükség. A problémát az okozza, ha az 5-6 százalékos sáv között ragad be az infláció, mert a magasabb infláció magasabb béreket fog kikényszeríteni, és egy ár-bér spirál alakulhat így ki.”