Elon Muskot vádolta meg a 2019-es puccs kitervelésével Bolívia új elnöke

Evo Morales volt bolíviai elnököt (k) köszöntik támogatói Rio Mulato városában, úton a szülővárosa, Orinoca felé 2020. november 10-én. Az előző év novemberi lemondása után külföldre menekült Morales az egykori pénzügyminisztere, Luis Arce új bolíviai elnök beiktatásának másnapján, november 9-én tért haza. MTI/EPA/EFE/Paolo Aguilar
Külföld
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Bolívia elnöke, Luis Arce azzal vádolta Elon Muskot és a Teslát, hogy szerepük volt abban a puccsban, amelynek eredményeként 2019-ben az akkori elnöknek, Evo Moralesnek le kellett mondania.

A mexikói miniszterelnökkel, Andrés Manuel López Obradorral tartott közös sajtótájékoztatóján Bolívia elnöke, Luis Arce megköszönte Mexikónak, hogy neki és Evo Moralesnek is politikai menedékjogot biztosítottak a 2019-es események közepette.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A Carscoops szerint Arce emellett azt is bejelentette, hogy a gazdasági oka Morales lemondatásának vizsgálatuk szerint Bolívia jelentős lítiumkészlete volt, amire a Tesla vetett szemet.

„Az ellenzéki alelnök-jelölt, Samuel Doria Medina többször is arról beszélt, hogy nagyon érdekes lenne, ha a Tesla iparosítaná Bolíviában a lítiumbányászatot. Pár hét múlva egy Tesla-felsővezető közleménye kezdett el terjedni a közösségi médiában, ami alapján, ahol szükséges, puccsot fognak kivitelezni” – mondta Arce, aki Morales kormányában 2006 és 2017 között volt pénzügyminiszter.

Moralesnek 2019 végén kellett elhagynia az országot, mivel a választások eredményét sokan vitatták, még a hadsereg vezérkara is lemondásra szólította fel. Morales és alelnöke végül lemondott, de máig puccsnak nevezik az egészet.

Nem is biztos, hogy alaptalanul. Elon Musk tavaly július 25-én egy azóta törölt tweetben maga is puccsnak nevezte a dolgot és ki is állt mellette. Egy bejegyzésére, amely szerint egy második gazdasági élénkítőcsomag nem szolgálná az emberek érdekét, érkezett egy válasz, miszerint „Az nem szolgálja az emberek érdekét, hogy az amerikai vezetéssel megpuccsoltátok Bolívia kormányát.”

Musk erre annyit válaszolt:

„Azt puccsolunk meg, akit akarunk! Törődj bele!”

Evo Morales egyébként hivatali ideje alatt államosította az ország lítiumkészleteit, és egyes hírek szerint ezzel valóban meghiúsított egy szerződést, ami temérdek lítiumot juttatott volna Dél-Amerikából a Tesla számára.

A bolíviai kormány helyettük egy német céggel állapodott meg helyi akkumulátorgyárak létesítéséről, ez az üzlet azonban végül a kormány megbuktatása miatt nem lett nyélbe ütve.