Ellopták az Electronic Arts játékainak forráskódját, a FIFA 21-et is feltörték

EA
not image

Kulcsár Péter

2021.június.11 - 13:33

Ismeretlen kiberbűnözők eltulajdonították az EA kiadó játékainak bizalmas adatait, köztük a Frostbite Engine forráskódját is.

Legutóbb a CD Projekt Red stúdió került bajba, amikor hackertámadás érte a lengyel vállalat szervergépeit, melyekről több játék, köztük a The Witcher 3: Wild Hunt és a nemrégiben megjelent Cyberpunk 2077 dokumentumait, illetve forráskódjait is ellopták.

A hackerek később komoly váltságdíjat kértek az adatok visszaszolgáltatásáért cserébe, és még egy illegálisan üzemeltetett, de egyébként nyilvános fórumon is közzétették a bizonyítékokat arról, hogy valóban értékes információkat tulajdonítottak el a fejlesztői gárdától.

Az Electronic Arts hasonlóan járt, megerősítették ugyanis, hogy ismeretlen hackerek betörtek a szervereikre és elloptak nagyjából 780 GB-nyi adatot, amelyek között a FIFA 21 és a Frostbite engine forráskódja is szerepelt – adta hírül a Motherboard magazin.

Az ellopott szoftverfejlesztő SDK készleteken még a FIFA 22-höz kötődő fájlok is rajta voltak, mint ahogyan több másik alkotásé is, a kiberbűnözők pedig különböző szürke zónás fórumokon árulták a zsákmányukat, ezért a tettesek felkutatása sem lesz különösebben nehéz feladat.

Az EA azonnal biztosította a gamereket, hogy a személyes adatokhoz nem fognak tudni hozzáférni a hackerek, ezért megnyugodhatnak, senki magánélete nem került veszélybe.

A kiadó közölte, az incidens után megtették a szükséges biztonsági intézkedéseket és javításokat, továbbá a multiplayereket előszeretettel játszó gamerekre sem lesz hatással az eset, illetve üzleti szempontból is minden folytatódhat a megszokott kerékvágásban.