Elkészült a harmadik oltásról szóló szakmai ajánlás, hamarosan kormány elé terjesztik

Fotó: Cserépfalu, 2021. május 26. A német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, Comirnaty-vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserépfalun, a honvédség oltóbuszán 2021. május 26-án. MTI/Vajda János
not image

Kornis Vivien

2021. július 26. - 21:36

Az Operatív Törzsnek már megküldték a szakmai szervezetek által összeállított és elfogadott eljárásrendet.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere összehívta az egészségügyi szervezeteket, melyek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben részt vesznek. A szakmai grémium kidolgozta a harmadik oltás beadásának eljárásrendjét – írja az atv.hu a közleményükre hivatkozva.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Dél-pesti Centrumkórház, az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet szakmai vezetői, virológusai és a Szakmai Kollégiumi Tagozat képviselői egyhangúan határozták meg a 3. oltás beadásának eljárásrendjét a közlemény szerint.

Az egészségügyi szervezetek által összeállított és meghatározott szakmai javaslatot az Operatív Törzs számára már elküldték, és hamarosan a kormány elé terjesztik. 

Orbán Viktor miniszterelnök július közepén jelentette be, hogy a koronavírus elleni védőoltás harmadik dózisának beadására sor fog kerülni Magyarországon. 

A WHO ugyanakkor nem ért egyet azzal, hogy mindkét dózis vakcina beadása után harmadik, ismétlő adagot adjanak be azok az országok, akik felhalmozták az ehhez elegendő oltóanyagot, hiszen sok szegény államban még mindig nincs megfelelő mennyiségű védőoltás ahhoz, hogy legalább a veszélyeztetett csoportokat immunizálni tudják.