Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,00 Ft
Font
443,51 Ft
Bitcoin
23,187 $

A WHO felháborodását fejezte ki a harmadik dózis vakcinák ötlete kapcsán

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp fõigazgatója sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járványról a szervezet genfi székházában 2020. március 9-én. MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Egyre több országban tárgyalnak vakcinagyártókkal harmadik dózisok lekötéséről, miközben számos országban az első dózisra sincs elegendő oltóanyag.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főtitkára kijelentette, hogy egészen addig nem kellene a gazdag országoknak harmadik dózisnyi megerősítő oltásokat rendelni, ameddig a szegényebb országok az alapvető dózisokhoz sem tudnak hozzájutni.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

„A koronavírus-vakcinák ellátásában a globális különbség elképesztő nagy és igazságtalan. Néhány ország és régió több millió dózisnyi megerősítő oltást rendel, miközben egyes helyeken az egészségügyi dolgozóknak és a legkitettebbeknek sincs elegendő oltás”

fogalmazott.

Dr. Tedrosz kifejezetten kiemelte a Pfizert és a Modernát, amelyek jelezték, hogy hajlandók lennének olyan országoknak megerősítő oltásokat küldeni, ahol egyébként is magas az átoltottság – idézte az izraeli The Jerusalem Post.

A főtitkár ismét kihangsúlyozta, hogy a legnagyobb vakcinagyártóknak éppen a WHO által kezdeményezett COVAX programba kellene küldenie a dózisokat, amelyek pont a legszegényebb országoknak szállítanak koronavírus-vakcinákat.

Dr. Tedrosz kitért egy gondolat erejéig a delta variánsra is, amely továbbra is megállíthatatlanul terjed a világ számos országában. Mint a főtitkár is jelezte, számos helyen, ahol már kedvezőbbek voltak az adatokat, újabb járványhullámot indított el a mutáció.

Dr. Soumya Swaminathan, a WHO vezető tudósa ráadásul kijelentette, hogy a WHO még nem látott arra megalapozott bizonyítékot, hogy annyira szükséges lenne jelenleg a megerősítő oltások beadása:

„Ezt tudományos adatokat alapul véve kellene eldönteni, nem úgy, hogy egy vállalat önként kijelenti, hogy bizony az oltóanyagukból kell egy megerősítő oltás” – fogalmazott a tudós, hozzátéve, hogy egy napon biztosan szükséges lesz a megerősítő oltás, ám ez még nem jött el.

Dr. Mike Ryan még ennél is jobban felháborodott, szerinte „dühösen és magunkat szégyellve” fogunk visszanézni erre az időszakra, amikor még több százmillió ember nem kapta meg az első oltását sem, miközben van ahol már harmadikat osztogatnak.