Dollár
392,41 Ft
Euró
411,02 Ft
Font
476,45 Ft
Bitcoin
17,061 $

Életfogytiglant kapott egy buszsofőr, aki a koronavírusra fogta felesége meggyilkolását

Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

A koronavírus-járvány kirobbanása miatt hozott első lezárások idején gyilkolta meg feleségét egy buszsofőr, aki a tették később megpróbálta a Covid-19-re fogni.

Az Észak-Londonban élő 57 éves Maryam Ismail megcsonkított holttestére április 6-án találtak rá a hatóságok, miután férje, a 66 éves Hussein Egal nyugodt hangnemben közölte a kiérkező rendőrökkel, hogy meggyilkolta a feleségét.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Maryam 70 sérülést szenvedett, ezek közül a legsúlyosabbak fejét és mellkasát érték. A férfi a háztartásban megtalálható különböző eszközökkel, többek között egy húsbárddal, egy létrával, lábasokkal és serpenyőkkel, egy asztallábbal és egy kalapáccsal támadt rá feleségére.

A bíróságon elhangzott, hogy Egal, miután végzett Maryammel, szemernyi megbánást sem mutatott és úgy élte tovább életét, mintha mi sem történt volna. A férfit a gyilkosság előtt egy héttel kirúgták munkahelyéről becstelenség miatt, értesült a Metro.

A gyilkos több különböző indítékot hozott fel arra, hogy miért végzett Maryammel, először azt mondta, betörők ölték meg feleségét, majd azt, hogy az áldozat ki akarta őt rúgni közös otthonukból, amiért megfertőződött a vírussal (erről később bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem volt hajlandó tesztet végeztetni magán a bűncselekményt megelőző időszakban), és végül azzal próbálta meg hárítani a felelősséget, hogy a Covid-19 miatt őrült meg és a betegség váltotta ki belőle az erőszakos támadást.

A pszichiáteri jelentés alapján Egal semmilyen súlyos mentális zavarral vagy betegséggel nem küzd. A tárgyaláson szolgálatot teljesítő esküdtszéket sem győzte meg a férfi, két órával azután, hogy elvonultak tanácskozni, bűnös ítélettel tértek vissza.

Az ügyben eljáró bíró szerint a különösen kegyetlen támadás hosszan tartó szenvedést okozott Maryamnak és bár az indítékra nem derült fény, Egal szándékosan végzett feleségével.

A férfit életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, ebből minimum 22 évet kell leülnie. Édesanyja temetését Hollandiában élő fia sajnos nem tudott részt venni, a bíró sajnálatát és részvétét fejezte ki. 

Civil és jogi szervezetek világszerte arra figyelmeztették a hatóságokat és a döntéshozókat, hogy a párkapcsolati és családon belüli erőszak áldozatai számára az eddigieknél is súlyosabb a helyzet, hiszen – a zömében nők és gyermekek számára – a poklok pokla lehet, hogy a lezárások miatt jelentősen sok időt töltenek egy háztartásban a bántalmazóikkal, és éppen ezért a menekülés esélye is olyan elenyészővé zsugorodott, hogy szakértők segítsége nélkül szinte nincs kiút egy ilyen helyzetből. 


Magyarországon többek között a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) nyújt segítséget a bajba jutottaknak, telefonszámuk a +36 80 505 101, amely hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22 óra és szerda 12-14 óra között ingyenesen hívható, új szolgáltatásuk, a chatsegély szerdánként 16-18 óra között vehető igénybe.