Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,962 $

Másodjára már elérte a világűr határát Musk Csillaghajója, ám ezúttal is felrobbant

A Starship második tesztrepülése során 90 kilométeres magasságba emelkedett.

Fotó: unsplash
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

Elon Musk néhány hónappal ezelőtti nyilatkozata arra engedett következtetni, hogy akár már 2030 előtt embert juttatnának a Marsra, azonban ehhez még rengeteg munkára lesz szükség, lévén a Starship másodjára sem teljesítette a tesztküldetését.

Áprilisban, az első próbálkozás során már néhány perc után megsemmisült az űrhajó, ami ezúttal már elérte a világűr határát, ám már a gyorsítórakéta leválásakor is kiderült, most sem lesz zökkenőmentes az út – írja a CNA. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

A Starbase kilövőállomásról indított rakétahordozó első fokozata ugyan levált, ám nem sokkal később felrobbant. Ezt követően a Starship folytatta útját a kozmosz felé, ám tíz perccel később a küldetésirányítók elvesztették a kapcsolatot a második fokozattal.

A tesztrepülés fő célja az volt, hogy a Starship felemelkedjen és Föld körüli pályára álljon. Ez kulcsfontosságú lépést jelentett volna a SpaceX számára, melynek célja, hogy olyan többcélú űreszközt hozzon létre, amely embereket és rakományt küldhessen a Holdra és a Marsa egyaránt.

Elon Musk abban bízik, hogy a Super Heavy rakéta rövidesen felválthatja a Falcon 9-et, amely nem csupán műholdakat, de embereket is az űrbe juttathat majd. A SpaceX szoros együttműködésben van a NASA-val, amely szintén igénybe veszi Musk vállalatának szolgáltatásait.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.