Clouds
21 Budapest
Dollár
368,07 Ft
Euró
394,70 Ft
Font
451,93 Ft
Bitcoin
28,134 $

Elemző: az ársapkák kivezetése miatt 3-5 százalékkal emelkedhet az élelmiszerinfláció

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A szakértő arra számít, hogy az élelmiszerárak márciusban tetőznek, ugyanis akkor érik el az árplafont a szektorban.

Héjja Csaba, az MKB Bank és a Takarékbank szenior elemzője az Inforádiónak adott interjújában többek között a magyar élelmiszeripar helyzetéről, az élelmiszerinflációról és az ársapkák lehetséges kivezetéséről nyilatkozott.

Elmondása szerint a hatósági ár megszüntetésekor 3-5%-os egyszeri áremelkedés várható az élelmiszerárakban, ám az év hátralévő részében valamelyest javulni fog az élelmiszerek megfizethetősége.

Kifejtette, ez abban az esetben következhet be, amennyiben az általános béremelések beérnek, illetve az alapvető termények (búza, kukorica, napraforgó, olajos magvak, szója) világpiaci ára kedvezően alakul – írta az Infostart.

Majd Héjja Csaba hozzátette, a világpiaci árak mérséklődése valójában már tavaly a harmadik negyedév körül elindult, ám ez még nem éreztethette a hatását, az viszont igen, hogy a magyar élelmiszeripar egy-két negyedévnyi áremelést előrehozott.

Elmagyarázta, hogy 2023 első három hónapjának áremeléseit már tavaly év végén végrehajtották, s véleménye szerint ezért csúcsosodott ki 44,8%-ban a magyar élelmiszerinfláció decemberben, emellett arra számít, hogy az élelmiszerárak márciusban tetőznek, ugyanis akkor érik el az árplafont a szektorban.