Elektromos autók gyártásába kezdhet a Huawei

Hannover, 2019. április 1. A Huawei kínai távközlési vállalat logója a Hannoveri Vásáron 2019. április 1-jén. Ebben az évben Svédország az április 5-ig tartó vásár díszvendége. MTI/EPA/Jens Schlüter
not image

Kulcsár Péter

2021.február.28 - 01:40

A kínai gyártó az elmúlt időszakban megszenvedte az Egyesült Államok politikai indíttatású gazdasági szankcióit, amelynek következtében módosítaniuk kellett a portfóliójukon.

Amíg korábban a Huawei a világ vezető telefongyártójának számított, mára már jelentősen visszaesett a ranglistán.

Egy bennfentes forrás szerint a vállalat a közeljövőben azt tervezi, hogy az üzleti modelljük átalakítása apropóján elektromos meghajtású gépkocsival állnak elő, amely akár idén év végén bemutatásra kerülhet.

A Reuters hírügynökség információi alapján a Huawei már megkezdte az elektromos autó prototípusának tervezését, és felkereste azokat a beszállítókat, akik elláthatják majd a céget a szükséges alkatrészekkel.

A Huawei fogyasztói üzleti csoportjának vezetője, Richard Yu, aki korábban a mobilpiaci részleg sikere mögött állt, elmondta, egy olyan elektromos gépjárművet szeretnének megalkotni, ami a konkurenciával szemben sokkal kedvezőbb árcédulával rendelkezhet.

A vállalat állítólag tárgyalásokat folytat a kínai állami kézben lévő Changan Automobile céggel, továbbá a BAIC csoport BluePark New Energy Technology részlegével is – ez utóbbi üzemeiben szerelhetik össze a saját fejlesztésű akkumulátorokat.

A Huawei szóvivője cáfolta a híreszteléseket, miszerint a kínai gyártó saját logóival ellátott autókat dobna piacra, azt viszont elismerte, hogy elektronikai komponenseket és más, digitális cikkeket szolgáltathatnak majd az OEM-ek részére, biztosítva ezzel a technológia fejlődését.