Mégsem lesz elektromos autója az Apple-nek?

not image

Kulcsár Péter

2021. február 10. - 06:22

Bár korábban hónapokon keresztül a Hyundai csoporttal tárgyalt a cupertinói nagyvállalat egy esetleges elektromos autó kifejlesztésével kapcsolatban, a megbeszélések egy ponton berekedtek.

A hír hallatán a Hyundai árfolyama jelentősen, mintegy 4,3 százalékkal visszaesett, leányvállalata, a Kia hasonló zuhanást élt meg, esetében 12,8 százalékos csökkenést mértek a tőzsdéken – írta a Portfolio hírportál.

A Hyundai csoporton belül sokakat aggasztotta, hogy a cég akár bérgyártóvá minősülhet, pontosan úgy, mint ahogyan a Foxconn, ami az Apple részére gyártja az iPhone mobiltelefonokat.

“Különféle cégektől kapunk együttműködési kéréseket az önvezető elektromos járművek közös fejlesztésére, de ezek még korai stádiumban vannak, és semmi sem dőlt el. Nem folytatunk tárgyalásokat az Apple-lel az önvezető járművek fejlesztéséről” – olvasható a dél-koreai gyártó közleményében.

A Kia árfolyama összesen 61 százalékot emelkedett azóta, hogy a Hyundai bejelentette, tárgyalásokba kezdtek az Apple-lel egy lehetséges elektromos önvezető autóról, amit 2027-ig tervezhetnek meg, akkumulátorait pedig a dél-koreai üzemekben gyárthatnák le.

Múlt héten még úgy tűnt, közel állnak a felek a megállapodáshoz, és az üzlet részleteit hamarosan véglegesíthetik; az egyik koreai lap arról írt, hogy február 17-én aláírhatják a szerződést.

Azt nem tudni, pontosan miért omlottak össze végül a tárgyalások. Elemzők úgy gondolják, a partnerségről szóló információk médiába való kiszivárogtatása állhat a balul elsült ügylet mögött, de az is indok lehet, hogy az Apple csupán bérgyártóként gondolt a Hyundaira, mintsem stratégiai partnerre.