Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,577 $

Egyre többen esnek ki a gyárak termeléséből a koronavírus miatt

Mosonmagyaróvár, 2021. március 19. Krankovits Tamás termelési vezető a mozzarella sajt állagát ellenőrzi az Óvártej Zrt. mosonmagyaróvári üzemében 2021. március 19-én. A 2013 óta olasz tulajdonban lévő Óvártej Zrt. 1,1 milliárd forint értékben épít egy 1200 négyzetméteres csarnokot és szerez be olyan gépeket, amelyekkel húsz százalékkal tudja növelni kapacitását. A fejlesztéssel - amelyet az állam 294 millió forinttal támogat - 135 ember munkahelyét védik meg. MTI/Krizsán Csaba
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Egyes helyeken 15-20 százalékos kiesésről beszélnek, miközben a gyárak gyakran eltitkolják a valós adatokat.

A Vasas Szakszervezet szerint ki kellene vizsgálni a helyenként 15-20 százalékos kiesés problematikáját, a munkaadók azonban úgy gondolják, csupán vaklármáról van szó.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a Népszavának adott interjújában arról beszélt, van olyan termelőegység, ahol már 30 százalékra nőtt a kiesés, ezért már egy rövid távú gyárbezáráson is gondolkodtak.

A vállalatok az alelnök szerint titkolóznak az ügyben, legtöbb esetben titoktartási nyilatkozatokat íratnak alá a munkavállalókkal olyan üzemekben is, ahol hetente két tesztelés zajlik.

A munkahelyi vezetők szintén nyomás alatt vannak, mégpedig azért, mert a termelésnek folytatódnia kell, akár kisebb létszám mellett is, túlóráztatásokkal. További fertőzésveszélyt jelent, hogy egyszerre öltöznek a munkások kisebb öltözőkben, továbbá hazafelé vagy munkába menet összezsúfolódnak az élelmiszerboltokban.

A Gyáriparosok és Munkaadók Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint a hivatalos adatok alapján sem lehetséges a 15-20 százalékos fertőzöttségi arány a gyárakban, a szakember úgy véli, ez nem tényeken alapuló állítás.

Rolek Ferenc ugyanakkor elképzelhetőnek tartotta, hogy egy-két üzemben valóban problémák adódhattak, a munkaerő kiesését pedig valamilyen módon meg kell oldaniuk a munkáltatóknak.