Dollár
392,31 Ft
Euró
410,65 Ft
Font
475,99 Ft
Bitcoin
17,021 $

Egyre több a koronavírusos gyerek a Heim Pál Gyermekkórházban

Budapest, 2020. április 17. A koronavírusos betegek kiszűrésére és vizsgálatára szolgáló vörös zóna a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet udvarán 2020. április 17-én. MTI/Mónus Márton
not image

Kulcsár Péter

2021. március 13. - 12:22

A Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa a Blikknek adott hosszabb interjúban elmondta, kritikus a helyzet a klinikán, ugyanis az elmúlt hetekben háromszor annyi fiatalt és csecsemőt kezelnek koronavírusos tünetekkel, mint az első és második hullámban.

Dr. Szabó László hangsúlyozta, korábban is kezeltek már covidos gyerekeket, többségük valamilyen más betegséggel került be a kórházba, és csak később produkáltak pozitív koronavírustesztet.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Ez a tendencia a harmadik hullámban megváltozott, ugyanis egyre többen klasszikus tüneteket mutatnak, főként elhúzódó lázra, nagyon rossz közérzetre, szaglásvesztésre és köhögésre panaszkodnak.

“Jobban megviseltek, betegebbek, akik most érkeznek hozzánk” – emelte ki a főorvos.

Míg korábban a serdülőket érintette inkább a vírus, addig most már a fiatalabbak sem érezhetik magukat biztonságban, az ápoltak között két-három hetes újszülöttek is vannak.

Dr. Szabó László közölte, az elmúlt hat hétben megháromszorozódott a koronavírus miatt klinikára bekerült gyerekek száma, egyúttal hozzátette, kezelés gyanánt tüneti terápiát alkalmaznak, mégis néhány fiatalkorút lélegeztetőgépre kellett kötniük.

“Az előző időszakban a fertőzés akut fázisában kezelt gyermekek esetében sikerült a lélegeztető gépet elkerülni, február óta azonban már hárman is lélegeztetésre szorultak, és előfordult, hogy műtüdő (ECMO) kezelésre is szükség volt. Szerencsére mindegyikőjük eredményes lélegeztetés után, javuló állapotban le is kerülhetett onnan.”

Egyelőre nem kell attól tartani, hogy betelnének a kórtermek, és bár a főorvos és kollégái leterheltek, erőt ad nekik a tudat, hogy az eddig bekerült koronavírusos gyerekeket kivétel nélkül meg tudták gyógyítani.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.