Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,612 $

Az egyre súlyosabb sofőrhiány miatt komoly döntésre kényszerült a kormány

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Eszerint megemelik a fuvarosoknak adható adómentes napidíj összegét, belföldi kiküldetés esetén 3 ezer forintról 9 ezer forintra, külföldi kiküldetés esetén 60 euróról 85 euróra.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye alapján a kormány a nemzetgazdaság egésze szempontjából kiemelkedő fontosságot tulajdonít a logisztikai és közúti fuvarozási ágazatnak, amely a GDP 5, míg a foglalkoztatottak 4%-át adja, mintegy 130 ezer család megélhetését biztosítva.

Soron kívül Megszöktek a börtönből, majd elmentek palacsintázni: a vendégek buktatták le őket

Ám a háború, a szankciók, az energiaválság és az infláció miatt nehéz helyzetbe került a szektor, emellett az is kiderült, hogy míg a covid-válság előtt az Európai Uniós rangsorban a 8. helyezést érte el Magyarország a nemzetközi fuvarozási teljesítményt vizsgálva, jelenleg már csak a 12. helyen állunk.

A belföldön és külföldön is megfigyelhető további piacvesztés, a bérverseny, valamint a 10 ezer főre tehető sofőrhiány kezelése érdekében a kormány áttekintette a helyzetet, s a versenyjavítást célzó lépések közül elsőként az adómentesen nyújtható napidíjat korrigálta, a megváltozott piaci helyzethez igazítva.

A kormány a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatát elfogadva az adómentesen adható napidíjat

  • belföldi kiküldetés esetén 3 ezer forintról 9 ezer forintra,
  • míg külföldi kiküldetés esetén 60 euróról 85 euróra emeli.

A magyar cégekre vonatkozó napidíjak ennek köszönhetően régiós összevetésben a legmagasabbak közé fognak tartozni, emellett arra számítanak, hogy javulni fog az ágazat versenyképessége, ezáltal is segítve a szektor nemzeti össztermékhez való hozzájárulását, a vállalkozások foglalkoztatási potenciáljának szélesítését.