Több mint egymilliárd vízi élőlényt pusztított el a legutóbbi hőhullám

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.július.15 - 15:50

Mi sem bizonyíthatja jobban a klímaváltozás és a globális felmelegedés jelentőségét, mint annak a ténye, hogy az elmúlt néhány hét alatt a hatalmas kánikulában egymilliárd tengeri létforma vesztette életét.

Az Egyesült Államok és Kanada nyugati partvidékén tomboló extrém forróság nemcsak az embereket, hanem az állatokat is megviselte, leginkább pedig a tengeri élőlények szenvedték meg a hőhullámot, ugyanis mint kiderült, legalább egymilliárd kagyló, garnélarák és hal pusztult el.

A The New York Times hírportál összefoglalójából megtudhattuk, hogy egy posztapokaliptikus horrorfilmhez hasonlítható jeleneteknek lehettek szemtanúi a tengerbiológusok, akik az elmúlt évek egyik legnagyobb katasztrófájaként írták le a helyzetet.

Christopher Harley, a British Columbia Egyetem kutatója a kék kagylókat ért súlyos ökológiai katasztrófát használta fel arra, hogy megmérje, pontosan hány élőlény veszhetett oda. Számításait a kollégái által begyűjtött elpusztult egyedek alapján végezte el, és megállapította, hogy több mint egymilliárd létformát irtott ki a kegyetlen kánikula.

A hőség következtében Idaho állam több halfarmjáról el kellett hidegebb tavakba költöztetni a pisztrángokat és lazacokat, máskülönben a helyszínen belehaltak volna a víz felmelegedésébe. Ezzel szemben az USA-ban nagyra tartott királyi lazacok populációja megritkulhatott, mivel az ívásuk kellős közepén élték át a forróságot, így könnyen lehet, hogy nem tudtak elegendő mennyiségű ikrát lerakni.

Jonathan Ambrose, a Nemzeti Éghajlati Adatközpont biológusa úgy gondolja, legalább 90 százalékos mortalitási rátával kell számolniuk a pisztrángfélék esetében, ami azzal járhat, hogy bizonyos fajok a kihalás szélére kerülhetnek.

Harley hozzátette, bármennyire is szeretne némi pozitívumot találni az eset kapcsán, egyszerűen nem tud, és ha a jövőben hasonló események zajlanak majd le, azzal a tengerbiológia, mint olyan, megszűnhet létezni, hiszen nem lesznek élőlények, amelyek túlélik a viszontagságos időjárási körülményeket.