Egyetlen adag Szputnyik V is hatásos lehet a koronavírussal szemben

MTI/Krizsán Csaba
not image

Kulcsár Péter

2021.május.7 - 12:55

Az orosz egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai alapján a Szputnyik V néven futó vakcina egyetlen dózis után is magas hatékonysági mutatóval bír.

Önmagában már az első dózis is magas effektivitási rátával rendelkezik, így második dózis nélkül is képes elegendő védelmet nyújtani a beoltott személyeknek – olvasható a csütörtökön kiadott tájékoztató szerint, amire a The New York Times hírportál lett figyelmes.

Az orosz egészségügyi minisztérium legfrissebb kutatása alapján a Szputnyik V első dózisa 79,4 százalékos védelmet biztosított a beoltottaknak, a második adagot követően pedig már 91,6 százalékra nőtt az arány.

A Janssen-vakcinák egyetlen dózisának nagyjából azonos hatékonysága van, a mérések alapján 85 százalékos védelmet nyújtanak a koronavírus-fertőzés súlyos tüneteinek kialakulásával szemben, miközben a biztonságossága kérdéses, USA-ban és Dániában például ideiglenesen felfüggesztették alkalmazásukat.

Az orosz tudósok hozzátették, az eredmények még nem biztos, hogy pontosak, mivel csupán az orosz lakosság általános fertőzési arányával hasonlították össze az oltáson átesett emberek fertőzési arányát, mint ahogyan azt sem hozta nyilvánosságra a tárca, hány ember vizsgálatával jutottak a végkövetkeztetésre.

Mindezek ellenére biztatóak az eredmények, és minden jel arra utal, hogy a Szputnyik V rövid távon is alkalmas lehet arra, hogy megvédjék a krónikus alapbetegségekben szenvedő, főként idős pácienseket attól, hogy kórházba kerüljenek covid-fertőzés miatt.

Természetesen a két dózis még mindig a legjobb megoldás, ám a Szputnyik Lighttal a láthatáron az is elképzelhető, hogy a jövőben átállnak az egydózisos megoldásra a gyártók és az orvosok is.