Egy hét alatt Pest megyében 81, Budapesten 68%-kal nőtt a fertőzöttek száma

Fotó: Budapest, 2021. március 17. A Magyar Honvédség Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár vegyvédelmi felszerelést viselő katonái fertőtlenítéshez készülődnek az Óbudai Szent Péter és Pál Szalézi Általános Iskolában 2021. március 17-én. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt
Belföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs legutóbbi sajtótájékoztatóján több számadattal próbálta meg érzékeltetni az emberek számára, hogy valójában milyen komoly a helyzet.

Egyre telítettebbek a kórházak, sorra érkeznek az új betegek, néha komplett családok jelentkeznek be, annyira súlyos az állapotuk. Valóban kegyetlenül tombol a harmadik hullám, amit a szennyvízadatok is megmutattak.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

A jobb hírek közé tartozik, hogy Kína legutóbbi szállítmánya már Magyarországon van, és ha az NNK megvizsgálta a vakcinákat, illetve azokra zöld jelzést adott, azonnal felhasználhatóak. Ez a protokoll része, de eddig semmi gond nem volt velük, így várhatóan most sem lesz.

Ha a 10. heti adatok összehasonlítjuk az azt megelőző 9. heti adatokkal is, egy jelentős emelkedést tapasztalunk. Tehát már egy hét vonatkozásában is láthatjuk ezt a nagyfokú emelkedést. A tizedik héten a fertőzöttek száma 55 ezer 484 fő volt, míg a kilencedik héten ugyanez az érték 35 802 fő volt.

Ennek alapján azt mondhatjuk, hogy egy közel húszezres emelkedésnek lehettünk szemtanúi egyik hétről a másikra, azaz 55%-kal emelkedett a fertőzöttek száma egy hét alatt. A fertőzöttek átlagéletkora már csak 45 év, amire egy korábbi cikkünkben is utaltunk a kórházban lévők kapcsán.

A harmadik hullám emiatt a fiatalabbak felé indult el, ami annak is köszönhető, hogy sok idős már megkapta az oltását, többen mind a két adag vakcinájukat megkapták. „Abban bízom, hogy ez valóban védi is őket.” – mondta Müller.

Ha a nemenkénti eloszlást vesszük figyelembe, akkor azt mondhatjuk, hogy a fertőzöttek 55%-a nő, míg 45%-a férfi a tizedik héten „Legnagyobb arányban Pest megyében és Budapesten nőtt az esetek száma. Pest megyében 81%-kal nőtt egy hét alatt a fertőzöttek száma, míg Budapesten 68%-kal. A legkisebb arányban Tolna és Somogy megyében nőtt az új fertőzöttek száma. Tolnában 25, míg Somogyban 26%-kal nőtt az esetszám.