Egy friss tanulmány szerint a beoltott anyák tejében nincs mRNS

Fotó: Unsplash/Mika Baumeister
not image

Borbély Fanni

2021.július.21 - 22:07

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fenntartotta, hogy nem javasolja, hogy a koronavírus ellen beoltott nők hagyják abba a szoptatást. Bár a nemzetközi egészségügyi szervezet a koronavírus elleni vakcinát felnőttek, köztük szoptató nők esetében is ajánlja, korábban már beszámoltak arról, hogy az mRNS az anyatejen keresztül átkerülhet a gyermekekbe.

Egy új tanulmány szerint, amely az év elején hét nő oltás utáni anyatejmintáit elemezte, a koronavírus elleni vakcinából származó hírvivő RNS (mRNS) kimutatható szintjét nem fedezték fel az anyák tejében.

“A vizsgált tejminták egyikében sem mutattuk ki a vakcinával összefüggő mRNS-t. Ezek az eredmények kísérleti bizonyítékot szolgáltatnak az mRNS-alapú vakcinák szoptatás alatti alkalmazásának biztonságosságára vonatkozóan”

– mondta a tanulmányt vezető Dr. Yarden Golan, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) posztdoktori munkatársa.

Az UCSF intézményi felülvizsgálati bizottsága által jóváhagyott és a JAMA Pediatrics című szaklapban e hónap elején közzétett kis tanulmány megállapításai azon aggodalmak közepette születtek, hogy a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinák – mindkettő mRNS-t tartalmaz – negatív hatással lehetnek az anyákra és gyermekeikre.

A kanadai immunológus és a Guelphi Egyetem docense, Byram Bridle nemrégiben tűnt fel, mint a tévesnek tűnő információkat terjesztő személyiség. Egy nemrégiben adott interjú során az immunológus azt állította, hogy a vakcinából származó mRNS átkerülhet az anyáról a csecsemőre, és ezt követően vérzést okozhat a bélrendszerben.

“Az eredmények megerősítik a jelenlegi ajánlásokat, amelyek szerint az mRNS-vakcinák biztonságosak a szoptatás alatt, és hogy a vakcinát kapó szoptató anyáknak nem szabad abbahagyniuk a szoptatást”

– mondta Dr. Stephanie Gaw, a tanulmány szerzője és az UCSF orvostudományi tanszékének adjunktusa.

Bár az UCSF tanulmánya közvetlen adatokat szolgáltat az mRNS-vakcina biztonságosságával és a szoptatással kapcsolatban, a kutatás szerzői úgy döntöttek, hogy nagyobb populációból származó klinikai adatokra lenne szükség ahhoz, hogy pontosabb becslést lehessen adni az mRNS-vakcinák szoptatásra gyakorolt hatásairól.

A saját gyűjtésű tejminták tárolási körülményei befolyásolhatták az mRNS stabilitását. A tanulmány szerzőihez hasonlóan a WHO, valamint a Szoptatási Orvosi Akadémia is kijelentette, hogy az mRNS-alapú vakcinát kapott nőknek nem szabad abbahagyniuk kisgyermekük szoptatását.

“A vakcina hatékonysága várhatóan hasonló lesz a szoptató nőknél, mint más felnőtteknél. A WHO a vakcina alkalmazását szoptató nőknél ugyanúgy ajánlja, mint más felnőtteknél” – áll a WHO áprilisi közleményében, megjegyezve, hogy a vakcinák előnyei terhes nőknél “meghaladják a lehetséges kockázatokat”.