Egy évvel megrövidíthette a születéskor várható élettartamot a koronavírus-járvány

Anaheim, 2021. január 14. Az új koronavírus elleni oltásra várnak emberek a kaliforniai Anaheim Disneylandjének parkolójában 2021. január 13-án. MTI/EPA/Etienne Laurent
not image

Kulcsár Péter

2021. január 20. - 18:34

A legújabb tanulmány szerint a covid-pandémia az Egyesült Államokat a 40 évvel ezelőtti szintekre repítette vissza a születéskor várható élettartam tekintetében.

A legújabb tanulmány szerint a covid-pandémia az Egyesült Államokat a 40 évvel ezelőtti szintekre repítette vissza a születéskor várható élettartam tekintetében.

A Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) és a Princeton Egyetem kutatói rájöttek, hogy az USA-ban 1,13 évvel esett vissza a várható élettartam a 2020-as esztendőben.

A PNAS tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból kiderült, hogy a nemzeti átlagtól leginkább a feketék és a latinók maradtak el, ami az amerikai egészségügyi rendszerben, valamint a társadalmi osztályok között felfedezhető egyenlőtlenségeket jelzi.

Igaz, hogy elsőre az egy éves visszaesés nem hangzik tragikusnak, ám ez pont akkora csökkenésként fogható fel, mintha hirtelen tízszer megnövekedne az öngyilkosságok vagy a drogtúladagolások száma. Hiába tehát az évtizedeken át tartó fejlődés az egészségügyben, a születendő amerikai állampolgárok 2003 óta a legrosszabb várható élettartamra számíthatnak.

A kutatás során fény derült arra is, hogy míg a színes bőrűek 2,1 évvel, addig a latinók 3,05 évvel kevesebb ideig élhetnek, ami a fehér lakosság esetében mért 0,68 évhez képest lesújtó adatként értékelhető.

Noreen Goldman, a Princeton Egyetem professzora és a tanulmány társszerzője elmondta, bár a latinók a pandémia előtt viszonylag jó egészségi állapotnak örvendtek, a szociális és gazdasági hátrányok miatt mégis fogékonyabbakká váltak a koronavírus kórokozójára.

Szerencsére nincs minden veszve, mivel a vakcinációs program már lassan egy hónapja tart, így akár már nyárra visszaszoríthatják a covid-járvány intenzitását, ezáltal a normális kerékvágásba való visszatérés hamarabb eljöhet, mint azt gondolnánk.