Dollár
396,66 Ft
Euró
403,16 Ft
Font
477,19 Ft
Bitcoin
23,449 $

Egy dokumentumsorozat deríthet fényt a világ legfelkapottabb összeesküvés-elméletének főszereplőjére

not image

Kolláth Benjámin

2021. március 23. - 15:44

Némi teljesen inkoherens katyvasz a globális elitről, az államon túl tevékenykedő hírszerzőkről és pedofil gyerekcsempészekről, akik babákat esznek, hogy feltöltődjenek. A QAnon mögött álló rendszer olyan abszurd, hogy csak a népszerűsége és ezzel járó veszélyei miatt nem nevetünk.

Cullen Hoback sorozata, a Q: Into the Storm vasárnap mutatkozott be a HBO-n. A történetben a szólásszabadságtól a fehér nacionalisták intoleranciáján át az anarchista veszedelemig sok témáról szó esik, melyek a január 6-i capitoliumi zavargásokat is ihlető összeesküvés-elmélet tündökléséhez hozzájárultak.

Soron kívül Óriási pénzbírságot kapott a DIGI

A hatrészes sorozat a The Daily Beast kritikája részben oknyomozás, részben az internet mélyének bugyrait mutatja be, ezzel rávilágítva a mai amerikai élet legsötétebb pillanataira.

INNENTŐL JÖNNEK A SPOILEREK!

Ami azonban a legfontosabb, bemutatja az egész mögött Hoback szerint álló fiatalt: Ron Watkinst. A 8chan nevű moderálatlan fórum adminjaként ő felügyelte a manilai szervereken futó weboldalt, melyet apjától, Jimtől örökölt meg, aki többek között azzal gazdagodott meg, hogy ilyen kétes, más országokban törvénytelen oldalak hostolását oldotta meg.

A 8chanen névtelen felhasználók oszthattak meg mindent, amihez kedvük szottyant: cicás mémek, autós képek, rasszizmus, szexizmus és még ennél is sokkal betegebb – és illegálisabb – dolgok voltak terítéken. És a 4chan után (amely tulajdonképpen ugyanez, csak moderáltan) ide költözött Q is.

Q egy állítólag a hadseregnél dolgozó, Trumphoz közel álló, „Q-szintű hozzáféréssel” rendelkező személy, akinek posztjai tele voltak rejtett üzenetekkel egy közelgő viharról, amely lerántja a leplet a „mélyállamról”, ennek következtében rengeteg liberális bűnöző letartóztatásához vezetve. Sokan igyekeztek megfejteni a posztokat, ahogy a sorozat fogalmaz, a QAnon emiatt „részben interaktív játék, részben vallás, részben pedig politikai mozgalom.”

A sorozat elején a támogatókat ismerjük meg és gyorstalpalót kapunk a QAnon-fogalmakból, amikre itt inkább nem térnénk ki. Az egyik megszólaló követő szerint amikor elkezdett ő is a 8chanre írni, Q posztjai megváltoztak, mintha egy imposztor vette volna át a helyét. Ettől eltekintve lelkes közönség várta azokat, még külön Youtube-csatornák is születtek Q-ról, nem is egy.

Ron és apja első benyomásra is kicsit narcisztikus benyomást keltenek, Jim pedig megszállottja a politikai inkorrektségnek. Amikor nem voltak hajlandóak eltüntetni a 2019-es christchurchi merénylet elkövetőjének kiáltványát, összetűzésbe keveredtek az oldal eredeti tulajdonosával, Fredrick Brennannel, aki az oldal másik adminjaként velük maradt, ez a konfliktus, és hogy mi vezetett idáig, adja a történet fő magját.

A sorozat részletesen rámutat a kapcsolatra az elmúlt évek összeesküvései és az Internet ezen eldugott sarkai között, a QAnont nevezve meg ennek a közegnek a végtermékeként, hírbevágásokkal és szakértői interjúkkal, bemutatva, hogyan jutott odáig a dolog, hogy maga Donald Trump is Q-mémeket osztott meg Twitteren, miközben nyilvánosan tagadta, hogy tudná, miről van szó.

A hat rész alatt szemtanúi lehetünk annak, hogyan tud egy rosszul sikerült tréfa a “korlátlan szólásszabadságon” és az önmegerősítő visszacsatolásokon keresztül odáig jutni, hogy az amerikai törvényhozásban ma már nyíltan a QAnont hirdető tagok vehetnek részt. Csak és kizárólag erős idegzetűeknek.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.