Clouds
21 Budapest
Dollár
345,13 Ft
Euró
371,01 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,899 $

Egy csapat beazonosította Suhajda Szilárdot, hajnalban indul érte a mentőcsapat

Namche Bazaar, 2017. április 4. A Himalája hatezer méter feletti csúcsai, az Everest-csoport a nepáli Namche Bazaar közelében 2017. április 2-án. Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászók részvételével 2017. március 27-én indult el Budapestrõl a Magyar Everest Expedíció 2017, melynek célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsõként a magyar expedíciós hegymászás történetében. MTI Fotó: Mohai Balázs
Külföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Nagyon kevés esély van arra, hogy életben találják a magyar hegymászót.

Mint arról korábban írtunk, Suhajda Szilárd nyomkövetője utoljára szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor jelzett, azóta semmilyen információ nem érkezett a Mount Everest meghódítására oxigén és serpák nélkül készülő hegymászótól.

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

Mai jelentések alapján láttak egy embert a 4-es tábortól nem messze, most pedig újabb hírek érkeztek egy csapattól, amely a ruházata alapján a Hillary-lépcső aljánál, 8780 méteren azonosította be Suhajdát.

Mint arról hegymászó közösségi oldalán beszámoltak, amikor a csapat elhaladt mellette, életjeleket mutatott, ám „fagyási sérülések nyomai és magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.”

Indulnak érte, de szinte csoda kellene

„A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá” – írták a posztban.

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban.” – mondta Legindi Tímea az expedíció kommunikációs munkatársa, Suhajda Szilárd felesége.