Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,216 $

Órákon belül elő kellene kerülnie az Everest meghódítására indult Suhajda Szilárdnak

Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Kollár Lajos hegymászó megosztotta, mivel Nepálban már éjszaka van, Suhajda Szilárdnak pár órán belül elő kellene kerülnie, ellenkező esetben már csak a csoda segíthet.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Suhajda Szilárd hónapokkal ezelőtt elindult Nepálba, hogy meghódítsa a Mount Everestet. Legutóbb azonban szerda délelőtt adott magáról életjelet egy műholdas telefonon, mintegy 8700 méteres magasságból, s azt mondta, 3-4 óra múlva elérheti a csúcsot.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

Csakhogy azóta sem tudni róla. Amint arról beszámoltunk, csütörtökön már javában folyt a keresés, de a csúcs közelében nem találták meg a hegymászót. Nem sokkal később felesége arról számolt be, hogy a négyes tábor felett láthattak egy emberi alakot a keresők, ám azóta sem érkezett hír a megtalálásról.

Csakhogy eközben Nepálban már besötétedett, az Index szerint Klein Dávid hegymászó pedig az eltűnés kapcsán úgy fogalmazott, egyelőre csak találgatni lehet, de ő pozitív, hiszen lehet, csak a nyomkövetővel van baj. Kollár Lajos hegymászó, aki az elmúlt években a magyar Himalája-expedíció szervezője, vezetője volt, eközben úgy nyilatkozott, pár órán belül elő kell kerülnie, ellenkező esetben csak a csoda segíthet.

„Az előbb beszéltem Klein Dáviddal, és összeadtuk, mit tudunk erről a régióról és az expedíciózásról, és arra jutottunk, hogy ha ma délig – ez nepáli idő szerint háromnegyed négy – nem kapunk valamilyen életjelet, akkor fel kell készülni arra, hogy ez rossz hír. Ez alatt nem a GPS-jelet értem, mert ezek messze nem megbízhatók, hanem igazi életjelet”

– mondta a Mandinernek.

Annak kapcsán, hogy egy emberi alakot láttak, úgy fogalmazott, már hallottak ilyet korábban is, például Erőss Zsolt esetében, akit többször is láttak leereszkedni a Kancsendzöngán, „kiderült később, hogy tényleg ő volt, aztán a következő körben meg az derült ki, hogy nem ő volt”. A hegymászó kiemelte, ha Suhajda életben van,

„nagyon rossz állapotban lehet, hiszen harmadik napja tartózkodik a halálzónában oxigénpalack nélkül. Ez azért nagyon kritikus lehet”.

Végezetül úgy fogalmazott:

„Abban viszont biztos vagyok, hogy a serpák a négyes tábor fölé nem mennek fel keresni, mert aki onnan nem tudott lejönni, arra keresztet lehet vetni, és nem cipelnek le senkit. Szerintem ma este […]. Amennyiben pár órán belül nem jelentkezik, vagy nem találják meg, akkor csodának kell történnie, hogy túlélje. Ez a régió pedig nem az a hely, ahol a csodák születnek.”