Egy 10 éves kislány pestisben hunyt el Coloradóban

Fotó: Unsplash/Zoran Kokanovic
not image

Borbély Fanni

2021. július 24. - 20:51

Egy 10 éves kislány pestisben vesztette életét, ez pedig 2015 óta az első haláleset Coloradóban, amely a rovarok által terjesztett betegséghez köthető.

A kislány személyazonosságát – aki a La Plata megyei Durangóban található Sunnyside általános iskola negyedik osztályos tanulója volt – nem hozták nyilvánosságra. A kislány július 5-én vesztette életét.

Az egészségügyi szakemberek megpróbálják kideríteni, hol kapta el a betegséget – írta Angela Fountain, a La Plata megyei CSU Extension munkatársa a Durango Herald által megszerzett e-mailben.

Jann Smith La Plata megyei halottkém megerősítette, hogy a lánynál a pestis gyanúja merült fel. A coloradói közegészségügyi és környezetvédelmi minisztérium járványügyi vizsgálatot indított az ügyben.

“Nagyon szomorúak vagyunk a fiatal coloradói gyermek elvesztése miatt, és részvétünket fejezzük ki a családnak”

– mondta Dr. Jennifer House az egészségügyi minisztérium munkatársa.

House hozzátette, hogy a hivatal “szeretné, ha a coloradóiak tudnák, hogy bár ez a betegség nagyon ritka, de néha előfordul, és ha tüneteket észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz”.

A pestis baktériumokkal fertőz, amelyek főként bolhákon keresztül, vagy a fertőzött állatokkal való közvetlen érintkezés révén juthatnak át az emberre. A tünetek közé tartozik a láz, a hidegrázás, a fejfájás, a gyengeségérzet és a fájdalom, a duzzadt és érzékeny nyirokcsomók – közölte a CDC.

Colorado 2005 és 2020 között 22 pestises megbetegedést jelentett, ebből kilencet La Plata megyében. Négy ember halt meg pestisben 2015-ben az Egyesült Államokban, köztük két coloradói. A Daily Mail szerint a pestisjárványt a coloradói La Plata, Adams, Boulder, El Paso, Huerfano és San Miguel megyékben igazolták.

2005 és 2021 között 568 állatnál, köztük 104 macskánál és kutyánál mutatták ki a pestist Coloradóban. A tisztviselők arra kérik a lakosságot, hogy használjanak kullancsriasztót amikor a szabadban tartózkodnak, és győződjenek meg arról, hogy háziállataik be vannak-e oltva.