Éghajlatváltozás: “Ijesztő” figyelmeztetés “10 millió halálesetről”, ha a világ vezetői nem cselekszenek

Fotó: Unsplash/Li-An Lim
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 14. - 20:46

A kormányok számára a COP26 – az ENSZ novemberben Glasgowban megrendezésre kerülő éghajlatváltozási találkozója – előtt készített jelentés szerint a mezőgazdasági termelés 30 százalékkal csökkenhet, és 10 millió ember halhat meg, ha 2030-ig nem sikerül jelentősen csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Egy jelentés szerint tízmillió ember “valószínűleg meghal” a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok miatt, ha a világ vezetői nem állapodnak meg az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentéséről 2030-ig. A Chatham House nemzetközi ügyekkel foglalkozó kutatóközpont szerint a mezőgazdasági termelés 2050-re 30 százalékkal csökkenhet, miközben a növekvő népesség által igényelt élelmiszer mennyisége az előrejelzések szerint 50 százalékkal nőhet.

Az ENSZ novemberben Glasgow-ban megrendezésre kerülő COP26 klímaértekezletét megelőzően a kormányok számára készített jelentés szerint az éghajlatváltozás súlyos hatásai 2040-től “rögzülnek”, hacsak az üvegházhatású gázok kibocsátása 2030 előtt nem csökken “drasztikusan”. A kukoricatermesztés különösen nagy valószínűséggel fog szenvedni, a jelentés legalább 10 százalékos terméscsökkenést jósol az Egyesült Államokban, Kínában, Brazíliában és Argentínában, ahol a legtöbb növényt termesztik.

A jelentés szerint a 2030-as évekre több mint 400 millió ember “képtelen lesz a szabadban dolgozni”, és 10 millió halálesetet jósolnak a “hőstressz” miatt. A kutatók szerint 2040-re évente csaknem 700 millió ember lesz valószínűleg kitéve a legalább hat hónapig tartó súlyos aszályoknak, 2050-re pedig a világ minden régiójában az emberek több mint 70 százaléka valószínűleg hőhullámokat fog tapasztalni.

A következő évszázad fordulójára az árvizek száma is megugrik, és a tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, hogy világszerte közel 200 millió ember él majd a 100 éves árvízszint alatt – ez az a szint, amelynél a víz elkezd kiönteni a környező területre. A jelentés szerint a relatív tengerszint emelkedése miatt csaknem 60 millió embert érinthetnének a folyók áradásai.

A szerzők szerint a jelenleg 100 évente egyszer bekövetkező árvizek valószínűsége a relatív tengerszint egy méteres emelkedésével 40-szeresére nő Sanghajban, 200-szorosára New Yorkban és 1000-szeresére Kalkuttában. A jelentés szerint a globális szén-dioxid-mentesítési erőfeszítések jelenlegi üteme azt jelenti, hogy a világ az évszázad végére legalább 2,7 Celsius-fokos felmelegedés felé halad – ami jóval meghaladja az 1,5 Celsius-fokos célt.

A jelentés megjegyezte, hogy egyes kormányok által a kibocsátás további csökkentésére tett új javaslatok messze elmaradnak a cél eléréséhez szükséges mértéktől, miközben több nagy gazdaság még nem kötelezte el magát további kibocsátáscsökkentési célok mellett. A 2015-ben Párizsban tartott COP21 konferencián az országok megállapodtak abban, hogy az éghajlati válság megfékezése érdekében megpróbálják a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 2 Celsius-fokra korlátozni. Dr. Daniel Quiggin, a Chatham House vezető kutatója, a jelentés társszerzője elmondta:

“Továbbra is fennáll a lehetőség, de az ablak bezárul, hogy minden kormány jelentősen növelje a törekvéseit az éghajlatváltozás katasztrofális hatásainak megelőzése érdekében. Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az éghajlattal kapcsolatos események olyan, egymással összefüggő események sorozatát idézik elő régiókban és ágazatokban, amelyek kereskedelmi zavarokat, politikai instabilitást, fokozott migrációt, a fertőző betegségek számának növekedését vagy akár fegyveres konfliktusokat okoznak”.

(Sky News)