Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,668 $

Nem elég az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás a hosszú élethez?

Egy tanulmány szerint a személyiségjegyeken is múlik, ki él hosszú életet.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy spanyol kutatás szerint nem elég az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, a személyiségjegyeken is múlik, ki él hosszú életet. A tudósok a vizsgálattal kapcsolatban elmondták, tekintettel arra, hogy a boldogabb emberek valószínűleg tovább élnek, feltették maguknak a kérdést, hogy az egészséges százévesek osztoznak-e olyan személyiségjegyekben, amelyek lehetővé tették számukra, hogy sikeresebben nézzenek szembe a traumatikus helyzetekkel és az élet kihívásaival. A madridi kutatók által publikált tanulmányt az IFLScience mutatta be – szúrta ki a 168.hu. A kutatók szerint az egészséges százévesek életének elemzése olyan ismeretekkel szolgál, amelyek segíthetnek az egészséges öregkor elérésében. A vizsgálat során pedig 19, 100 és 107 év közötti emberrel – akik közül 16 nő volt – készítettek interjúkat, és nyolc pszichológiai erősséget különítettek el, amelyek közösek voltak a százévesek között.

„Ezek mindegyike a fizikai és mentális egészséggel függ össze, amiből az következik, hogy ezek mindegyike egészséges százévesekre jellemzőek” – jegyzi meg a tanulmány. Ezek közül az egyik a vitalitás volt, amely arra utal, hogy élőnek, ébernek és energiával telinek érezzük magunkat. „A megkérdezett százévesek erősen kötődnek az élethez, akik nemcsak élnek, hanem egyértelműen tovább akarnak élni” – emelték ki. Az idős interjúalanyok azt is elmondták, hogy naponta sportolnak; társasági csoportba járnak; olyan játékokat játszanak, mint a kártya vagy a sudoku – alapvetően egyszerűen csak aktívak maradnak, mind szellemileg, mind fizikailag. Ez pedig el is vezet minket a százévesek egészségét megőrző második tényezőhöz: a társasági élethez. Nemcsak a barátokkal és ismerősökkel, hanem a családtagokkal való kapcsolattartás révén is. Soron kívül Hiába az átoltottság, egyre nő a szamárköhögéses esetek száma

Míg a harmadik az elkötelezettség, vagyis „az a pszichológiai kötelék, amelyet az illető azzal létesít, ami mellett elkötelezi magát”. Ez lehet a munka, a család, a barátok vagy akár a személyes célok. De ugyanilyen fontos az élet irányításának fenntartására való képesség is. „Általánosságban… saját döntéseket hoztak, átvették az irányítást a saját életük felett, és arra irányították azt, amerre ők akartak menni” – írják a tanulmányban. Míg a lista ötödik helyére az intellektuális motiváltság, a tanulás szeretete, az önképzés került, ami megmutatkozhat valamilyen készség elsajátításában, olvasásban vagy akár rejtvényfejtésben is. De a pozitív életszemlélet is nagyon fontos, ami még hangsúlyosabb annak fényében, hogy a depressziót összefüggésbe hozták az agy korai öregedésével, a demencia magasabb kockázatával, sőt, még az immunrendszer rosszabb állapotával is.

Bár a depresszió aligha olyasvalami, amit ki lehet küszöbölni, az a tény, hogy ezek az idős emberek valószínűleg nem szenvedtek tőle, talán hozzájárult lenyűgözően hosszú élettartamukhoz. Érdemes megjegyezni, hogy ez a pozitivitás aligha az egyöntetűen kellemes élet eredménye. Valójában a kutatók által felsorolt hetedik jellemző a figyelemre méltó rugalmasság volt: bármin mentek is keresztül életük során, tudták, hogyan folytassák az életüket, és mindenekelőtt nem szenvedtek pszichológiai károsodást a megpróbáltatások megtapasztalása miatt. Végül az utolsó tényező, ami felkerült a listára, az intelligencia. „Nem véletlenül, az intelligencia a hosszú élet egyik legjobb előrejelzője” – írják a szerzők. Ez azért lehetséges, mert az intelligencia definíció szerint lehetővé teszi az ember számára az absztrakt gondolkodást, az előre tervezést, az új információk felhasználását érveléshez és problémamegoldáshoz.

Azaz olyan képességek, amelyek hasznosak, amikor olyan dolgokra helyezzük a hangsúlyt, mint például az egészségünkről való gondoskodás – derül ki a cikkből. Korábban egyébként azt is megírtuk, mi az az 5 gyakori hiba, amit elkövethetünk az egészséges táplálkozás során. Az egyik ilyen a túlzott mennyiségű feldolgozott élelmiszer fogyasztása, de a nem megfelelő folyadékbevitel is felkerült a listára. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy megtalálták a titkát az életre szóló emlékeknek, az időskori memóriavesztés megfejtésében is segíthet: nagyon fontos lépést tehettek a demencia és az Alzheimer-kór pontosabb megismerése felé. Az egészséges életmód fontosságát pedig az is alátámasztja, hogy egy tanulmány szerint az élettartamot rövidítő gének hatása jelentősen csökkenthető, ha egészségesen élünk.

Extrém hőség és technikai problémák nehezítik a vasúti közlekedést

Súlyos kihívásokkal néz szembe a MÁV a hőhullám és az elavult infrastruktúra miatt.