Egészen 2021 közepéig tarthat az RTX 30-as grafikus kártyák hiánya

not image

Kulcsár Péter

2020. december 8. - 01:44

Mint ahogyan a next-gen konzolok, úgy az Nvidia vadonatúj GPU-jainak rajtja is pocsékra sikeredett, ami főként annak tudható be, hogy a gyártók alábecsülték a technológia iránti keresletet.

Mint ahogyan a next-gen konzolok, úgy az Nvidia vadonatúj GPU-jainak rajtja is pocsékra sikeredett, ami főként annak tudható be, hogy a gyártók alábecsülték a technológia iránti keresletet.

A következő generációs Nvidia-kártyák elméletileg október óta elérhetőek, azonban a készletet szinte azonnal felvásárolták, így már hónapok óta csupán üzérektől szerezhetőek be kétszeres-háromszoros árakon az RTX 3070, RTX 3080 és RTX 3090 grafikus vezérlőkkel ellátott egységek.

Colette Kress, az Nvidia pénzügyi vezérigazgató-helyettese a Credit Suisse 24. Éves Technológiai Konferenciáján elmondta, nemcsak őket kell okolni a döcögős rajtért, ugyanis a 30-as szériájú GPU-k fő komponenseihez elengedhetetlen alapanyagok, úgymint egyes kémiai vegyületek és bizonyos szilikátok is elfogytak – számolt be róla a Tech Plus Game portál.

Állítása szerint az Nvidia gőzerővel dolgozik azon, hogy megoldást találjon a problémákra, azonban 2021 első negyedévére még nem biztos, hogy kellő mennyiségű chipet tudnak majd előállítani, ezért jövő év közepéig csúszhatnak a gyártási folyamatok.

Az amerikai techóriásnak előreláthatólag legalább öt hónapra lesz szüksége ahhoz, hogy beérje saját magát, ezáltal teljesítse az előrendeléseket és a felhasználók igényeit. Kress kiemelte, legkorábban 2021 áprilisában töltődhetnek fel a raktárak, egészen addig szűkös készletre kell számítani.

A júzereknek azt javasolja az Nvidia, hogy aktívan kövessék a beszállítók és viszonteladók weboldalait, ugyanis napi szinten frissíthetik a kínálatokat, ezért még időben lecsaphatnak a grafikus kártyákra.

Az óriási kereslet és a hatalmas hiány legékesebb bizonyítéka, hogy a vadonatúj RTX 3060 Ti grafikus kártyák piacra dobása után néhány perccel az összes raktáron lévő példány elkelt, így a 399 dolláros GPU-nak is bottal üthetjük a nyomát.