Dollár
383,19 Ft
Euró
392,47 Ft
Font
464,06 Ft
Bitcoin
24,818 $

Csalódást keltő teljesítményt nyújtott az RTX 3090 az Assassin’s Creed Valhalla 4K-s tesztjeiben

not image

Kulcsár Péter

2020. november 10. - 17:55

A Ubisoft sikerszériájának soron következő játékát, az Assassin’s Creed Valhallát egészen meglepő módon képtelen volt az Nvidia legerősebb grafikus kártyája 60 FPS fölé pörgetni 4K felbontás mellett.

A Ubisoft sikerszériájának soron következő játékát, az Assassin’s Creed Valhallát egészen meglepő módon képtelen volt az Nvidia legerősebb grafikus kártyája 60 FPS fölé pörgetni 4K felbontás mellett.

Soron kívül Eljött a nap, újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

A GameGPU Youtube-csatornán közzétett benchmark videó igencsak lelombozó lehet azok számára, akik már tűkön ülve várják a potom 1 500 eurós 24 GB RAM-mal ellátott grafikus kártyát, ami az Nvidia next-gen zászlóshajójaként lett beharangozva.

Az Assassin’s Creed Valhalla a francia kiadó népszerű franchise-ának tizenkettedik része, ami a 2018-as Assassin’s Creed Origins, valamint a 2019-es Assassin’s Creed Odyssey játékelemeire és engine-jére alapozva egy vadonatúj RPG-élményt nyújthat a gamereknek. Ha mindez nem lenne elég, a Valhalla fejlesztői még egy faluépítő módot is belepakoltak a game-be, amivel megtervezhetjük saját településünket – hasonlóan, mint azt például a 2014-es Dragon Age Inquisition-ben tehettük.

Habár az Assassin’s Creed Valhalla főként 56 FPS-t tud 4K felbontás és ultra beállítások mellett GeForce RTX 3090-en, a legnagyobb problémát mégis az instabilitás jelenti, amely következtében gyakran visszaesnek az értékek a 40 FPS körüli tartományokba, főleg az olyan helyeken, ahol egyszerre több NPC tartózkodik.

Jó hír lehet, hogy valószínűleg a Ubisoft játékmotorja, illetve a háttérben meghúzódó optimalizálatlanság a felelős a gyenge teljesítményért. Mivel cross-gen, vagyis platformokon átívelő game-ről van szó, ezért a PS5-ös és Series X-es változatokat is megvizsgálták, amelyekről kiderült, hogy nem natív 4K-ban, hanem felskálázott módban futnak 60 FPS-sel.

Miközben a valódi, releváns benchamarkokra a Cyberpunk 2077 december 10-i megjelenéséig várnunk kell, addig az mindenféleképpen dicsérendő a Ubisoft részéről, hogy év végére a Valhalla mellé bevállalták még a Watch Dogs Legion piacra dobását is – ez utóbbi egyébként grafikai szempontból véleményünk szerint parádésra sikerült.

Nemcsak a legújabb grafikus kártyák küszködnek a next-gen játékokkal, hanem maguk az új konzolok is, a BluePoint Games Demon’s Souls remake-jénél állítólag hasonló gondok jelentkeztek – egyszerűen képtelen tartani a game a stabil 4K-t.

Az Assassin’s Creed Valhalla november 10-én érkezik PC-re, PS4-re, Xbox One-ra, Google Stadiára és Xbox Series X/S-re, a PS5-ös verzió pedig november 12-én válik elérhetővé.