Egerekben mutálódhatott az Omikron?

Fotó: Unsplash/CDC
Külföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Legalábbis egy kínai tanulmány szerint, amiben megállapították, hogy az Omikron-variáns egerekben mutálódhatott, mielőtt visszatért volna az emberekhez.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

Az Omikron-variánsban a mutációk jelentős felhalmozódása kérdéseket vetett fel a tudósok körében, hogy vajon az emberből, vagy más emlősökből származik-e?

„Eredményeink összességében arra utalnak, hogy az Omikron elődje az emberből az egérbe ugrott, felhalmozta a gazda fertőzését elősegítő mutációkat, majd ismét megfertőzte az embereket is, ami a vírus fajok közötti evolúciós pályáját jelzi” – magyarázta a tanulmány.

A különböző rendekbe tartozó vírusok (pl. poliovírus, Ebola-vírus és SARS-CoV-2) hasonló mutációkat mutattak, amikor ugyanabban a gazdafajban fejlődtek, míg ugyanazon vírusfaj tagjai különbözőképpen mutálódtak, amikor más gazdafajokban fejlődtek – emlékeztetett a Metro

Az Omikron-változatot először november 24-én jelentették Dél-Afrikában, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a fertőzések számának növekedése alapján két napon belül „aggodalomra okot adó” változatnak minősítette.