Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Durván nekiment az USA-nak a kínai külügyminiszter

Wang Ji, Kína külügyminisztere egy sajtótájékoztató során úgy fogalmazott, hogy egészen addig nem fog eljönni a világbéke, ameddig az Egyesült Államok fel nem hagy azzal a gyakorlattal, hogy megpróbál beavatkozni más országok belső ügyeibe.

...svg content...Peking, 2017. június 19. Vang Ji kínai külügyminiszter a BRICS-csoport (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság) külügyminiszteri értekezletén Pekingben 2017. június 19-én. (MTI/EPApool/Vang Csao)
Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

Fontos találkozó előtt áll Kína és az Egyesült Államok, mely a Biden-kormány egész időszakára is kihathat. A két szuperhatalom kapcsolata Donald Trump alatt romlott meg igazán, aki kereskedelmi háborúba kezdett Pekinggel, és a viszony azóta sem javult, részben köszönhetően annak, hogy népirtásnak nevezte az ujgurok sérelmére elkövetett Hszincsiangi eseményeket.

Hszi Csin-Ping már korábban jelezte, hogy a két ország között csakis az együttműködés az egyetlen járható út, amelyet most Wang Ji külügyminiszter is megfogalmazott. Természetesen nem hagyta ki, hogy ne szúrjon oda az Egyesült Államoknak, ezúttal nem is nagyon finomkodott: Soron kívül Hiába az átoltottság, egyre nő a szamárköhögéses esetek száma

„A világ addig nem békét látni, amíg az Egyesült Államok fel nem hagy azzal a gyakorlatával, hogy beavatkozik más országok belső ügyeibe. A demokráciára és az emberi jogokra hivatkozva már számos ország belső ügyeibe önkényesen beavatkoztak, mely csak még mélyebb konfliktus és háború forrása lett”

Ji hozzátette, az amerikaiaknak rá kell jönnie, hogy ez a gyakorlat megbukott, különben a világbéke még nagyon messze áll tőlünk – idézte a CR Internacional. A kínai külügyminiszter szerint a Peking-Washington kapcsolatban is az lesz a legfontosabb, hogy mindketten tiszteletben tartják egymás belső ügyeit, és nem avatkoznak közbe.

Wang Ji az ENSZ Alapokmányára is hivatkozott, amely szintén előírja ezt, valamint a „nemzetközi kapcsolatok fundamentális alapelveire”. A külügyminiszter szerint pont ebből kifolyólag az, hogy mi történik Hongkongban, Tibetben, Hszincsiangban vagy Tajvanban, az Kína belső ügye, és a kínaiak fogják eldönteni, hogy a kormány jól vagy rosszul cselekszik.

Arra is sürgette az Egyesült Államokat, hogy távolítsanak el minden olyan korlátozást, amely a két ország együttműködését nehezíti, és „ne is gördítsenek újabb akadályokat”. Egy korábbi beszédében Wang a vámokat és a szankciókat nevezte meg akadályként, amely különösen a kínai tech cégeket érinti.

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.