Dupla tüdőtranszplantációval mentették meg egy koronavírusos férfi életét

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021.május.17 - 20:34

Először hajtottak végre sikeresen az Egyesült Államokban olyan dupla tüdőátültetést, amelyet egy bizonyítottan covidos páciensen végeztek el.

Renato Aquino még tavaly ősszel kapta el a koronavírust, kezelőorvosai azonban nem sok mindent tudtak tenni annak érdekében, hogy megmentsék az életét, állapota leromlott, néhány hét után pedig agyhalottnak nyilvánították.

Renato családja és hozzátartozói már a végső búcsút és a temetést szervezték, miközben a Northwestern Memorial Kórház orvosai a csodával határos módon visszahozták a halál torkából a férfit – írta a Science Times magazin.

Szinte csodával határos módon működött az utolsó próbálkozásként eszközölt dupla tüdőtranszplantáció, amellyel el tudták érni, hogy újból megfelelő mennyiségű oxigén kerüljön a férfi szervezetébe.

Életmentő átültetések során általában a szervek bizonyos részeit vagy egészét cserélik le, a tüdő esetében azonban sokkal bonyolultabb procedúráról van szó, hiszen egy páros szervről beszélünk, melynek kilökődési veszélye óriási.

Az Egyesült Államokban évente nagyjából kétezer tüdőtranszplantációt végeznek el, covidos páciensen azonban a mostani volt az első, és eddig egyetlen hasonló beavatkozás.

A Pittsburghi Egyetem Orvosi Központja szerint a dupla tüdőátültetés nagyjából 8-12 órányi precíz sebészeti eljárást igényel, mely során a donorból óvatosan kell kiemelni a szervet, amit később az igénylő szervezetébe szükséges beépíteni.