Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
16,994 $

Dühös sofőrök megelégelték a londoni tüntetést, lerángatták az útról az aktivistákat

Fotó: EPA/ANDY RAIN
not image

Borbély Fanni

2022. október 30. - 21:32

A Just Stop Oil elnevezésű tüntetéssorozat immáron 29. napja tart, ám úgy tűnik, az autósok megelégelték az utakat lezáró demonstrációkat, és autóikból kiszállva maguk rángatták le az útról az aktivistákat.

A fosszilis tüzelőanyagok használatának megszüntetését követelő aktivisták tüntetéssorozata már 29 napja tart, a tüntetők pedig egyre messzebbre merészkednek: London központjában négy forgalmas utat is lezártak, amit az autósok szemmel láthatóan megelégeltek.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

A Just Stop Oil kampányt elindító csoport közlése szerint 61 aktivista vonult ki az igen forgalmas Charing Cross Roadra, a High Street Kensingtonra, a Harleyford Streetre és a Blackfriars Roadra, majd transzparensekkel leültek az utakra, azt követelve a kormánytól, hogy vonjon vissza minden új olaj- és gázipari engedélyt.

Több aktivista egymásba kapaszkodott, míg néhányan az aszfaltra ragasztották tenyerüket. A Harleyford Streeten, az Oval metróállomás közelében tartott tüntetésen azonban igen gyorsan eszkalálódott a helyzet, ugyanis a dühös autósok kiszálltak járműveikből és szó szerint lerángatták a tüntetőket az útról.

Az autósok türelme elfogyott a tüntetőkkel szemben

Az egyik dühös sofőr például első körben könyörgött az utat lezáró aktivistáknak, hogy fejezzék be, majd azt kiabálta nekik, hogy “ez kib****tt szánalmas”, ekkor azonban már elkezdte lerángatni az útról a demonstrálókat, hozzátéve, hogy “én szépen megkértem önöket, itt az emberek próbálnának menni a dolgukra”.

Végül azt javasolta az aktivistáknak, hogy az út lezárása helyett inkább menjenek a parlamentbe. Egy másik sofőr már ennél agresszívabb módon lépett fel a tüntetők ellen és nemes egyszerűséggel közölte, valakit meg fog verni, ha nem mennek le az útról.

Noha a tüntetők egy pillanat erejéig látszólag ténylegesen lementek az útról az egyre feszültebb hangvételű kéréseknek eleget téve, szinte azonnal visszatértek, hogy újra elfoglalják helyüket az aszfalton.

Az Independent beszámolója szerint a High Street Kensingtonon azonban még ennél is komolyabb jelenetek zajlottak, amikor egy járókelő fogta magát és kikapta az aktivisták kezéből a transzparenst, majd az út közepére állva magából kikelve üvöltötte, hogy elkezd “pofonokat osztogatni”.