Drágább az élelmiszer, mint a koronavírus-járvány előtt

Fotó: Unsplash/Maria Lin Kim
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 2. - 22:20

Az elmúlt hónapokban többet vásároltunk, mint a járvány előtt, ezzel együtt azonban az élelmiszerek árában is komoly emelkedés történt.

A blokkk.com elemzése szerint míg az élelmiszeres boltok fellendülést tapasztalhattak a vásárlói volumenben, addig az iparcikkeket forgalmazó üzletek még mindig nem tudták visszahozni forgalmukat a járvány előtti szintre.

Az idén megjelent havi statisztikák alapján január-május hónapokban az előző évhez hasonló volt a forgalom. A februári hónap mutatott jelentősebb, 3,5 százalékos visszaesést, a 2019-es statisztikákhoz viszonyítva azonban 10 százalék feletti a növekedés.

A koronavírus-járvány által sújtott tavalyi évben az éves mérleg 2,9 százalékos bővülést mutatott mind volumenben, mind mennyiségben. 2021-ben pedig úgy tűnik, az élelmiszeres piacok jobban húzzák felfelé a boltos világ mérlegét.

A friss heti monitoros statisztika szerint 2021 júniusában és júliusában 19 százalékkal több pénzt hagytunk az élelmiszerboltok pénztáraiban, mint 2019-ben. A heti monitoros statisztika alapján a kasszaadatok könnyen kiszámíthatók, hiszen az ugrás üteme ismert, csak éppen 2019-hez kell mérni.

Az élelmiszerboltok drágulásában a májusi mértékkel számolva, ami akkor 5,6 százalék volt, az derül ki, hogy 2021 júniusában ugyan nagyot, 10 százalék feletti ütemben ugrott mennyiségben az élelmiszeres boltok piaca, viszont júliusban ez csak 5-6 százalék volt.

A járvány előtti 2019-es szinthez képest volumenben májusban 4,6 százalék, júniusban 9,5 százalék, júliusban pedig 8,8 százalék lehetett a bővülés az élelmiszerboltokban. Ez a statisztika azonban még változhat, hiszen az adatok egy további része csak később kerül majd ki.