Kevesebb és drágább a gyümölcs, rohamosan zuhan a kereslet is

Fotó: Unsplash/William Felker
not image

Borbély Fanni

2021. július 20. - 05:17

Az áprilisi fagyok is jelentős károkat okoztak a gyümölcstermésben, de a másfél hónapja tartó aszály sem segített a helyzeten. A gyümölcs drága, mennyisége és minősége kevesebb, és a kereslet is zuhanóban.

A másfél hónapja tartó aszályban kivétel nélkül minden zöldség és gyümölcs sínylődik, kiváltképp az öntözetlenek. A tapasztalatok szerint még az öntözött ültetvényeken, illetve szántóföldi zöldségtáblákon is lelassult termés fejlődése, növekedése – mondta el Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke az InfoRádiónak adott interjújában.

“Ilyen hőségben, 38-40 fok körüli hőmérsékletek mellett gyakorlatilag túlélésre hajt a növény”

– osztotta meg a terméktanács elnöke.

A gyümölcsök esetében már az áprilisi fagyok után látszott, hogy az átlagosnál jóval gyengébb lesz a hozam, az őszi- és kajszibarack esetében például nagyon szerény lett a kínálat, kifejezetten magas áron. A cseresznyéből közepes termést vártak, ami bár sokkal jobb, mint a tavalyi, de messze elmarad a jó vagy a kiváló termésektől az áprilisi fagykárok miatt. A szilva esetében a FruitVeb közepes termést vár, a szezon egy-két hét múlva kezdődik. Az alma és a körte esetében a kilátások közepes vagy erős közepes szintről szólnak, de az utóbbi időben egyre több panaszt lehet hallani ezen gyümölcsfajok esetében is – tette hozzá.

“Az időjárási káresemények miatt csak a betakarított termés a biztos”

– mondta Apáti Ferenc.

Elmondta, a tavalyi árakhoz képest nem várható árnövekedés, hiszen az elmúlt évben a legtöbb gyümölcsnek már magas vagy rekordmagas volt az ára, és már azok az árak voltak, amelyeket a fogyasztók még éppen hajlandók voltak megfizetni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen magas árak mellett 20-30 százalékkal visszafogottabb a kereslet.