Koronavírus – új szabályok születtek az EU-s tagországokban

MTI/EPA/Sascha Steinbach
not image

Kulcsár Péter

2021. július 29. - 10:23

Az Európai Unió tagországaiban el akarják kerülni a hatóságok a koronavírus-járvány negyedik hullámát a turisztikai szezonban, ezért kemény rendeleteket vezettek be.

Írországban a vendégek kizárólag EU-s oltási igazolvánnyal mehetnek a vendéglátóhelyek beltéri részeibe, ami nem jó hír a kocsmárosoknak, ám így legalább nyitva lehetnek, amit a vendégeik már egy ideje hiányoltak – írta az Euronews.

Olaszországban augusztus 6-tól kezdődően zöld kártyára lesz szükségük az állampolgároknak, ha edzőtermeket vagy vendéglátóhelyeket szeretnének beltérben meglátogatni. Kártyák csak az kap, aki beoltatta magát covid elleni vakcinával, vagy átesett a betegségen, vagy negatív koronavírustesztet produkált.

Franciaországban ugyanez a helyzet, itt még a tömegközlekedés igénybevételét is oltottsághoz kötötték, a parlament heves tiltakozások és több százezres tüntetések ellenére is elfogadta az új rendeletet, amivel Emmanuel Macron államfő szerint a covid-járvány negyedik hullámát akarják elkerülni.

Hollandiába augusztus 8-tól csak teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírusteszttel lehet belépni. A szabály idáig csak az Andorrából, Ciprusról, Portugáliából és Spanyolországból beutazók esetében volt érvényes, augusztus nyolcadikától azonban minden unión belül utazót érint. Aki nem rendelkezik megfelelő dokumentációval arra 95 eurós pénzbírságot szabnak ki.

A belga kikötőkben kikötő bármilyen nemzetiségű tengerész védőoltást kaphat. Belgium az első ország, amely ezt a stratégiát alkalmazza, elkerülendő, hogy fertőzéses esetek miatt a hajók sokáig álljanak a kikötőkben, ami jelentős késéseket okoz a nemzetközi áruszállításban – írta a lap.