Dollár
392,10 Ft
Euró
405,71 Ft
Font
469,76 Ft
Bitcoin
16,903 $

Djokovics-ügy: elnapolták a bíróság ülését, még mindig nincs döntés

Fotó: A címvédő szerb Novak Djokovic (b) edzője, Goran Ivanisevic társaságában, miközben az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságra edz a melbourne-i Rod Laver Teniszstadionban 2022. január 11-én. Djokovicot bírósági döntés alapján az előző nap engedték el egy karanténszállodából, ahova azért került, mert nem bizonyította a koronavírus elleni beoltottságát, illetve azt, hogy akut egészségi problémája nem teszi lehetővé a beoltását. Egyelőre még mindig a kiutasítás veszélye fenyegeti, ügyében a szerb és az ausztrál miniszterelnök egyeztetett. MTI/AP/Pool Getty pool/Kelly Defina
not image

Hujber Dávid

2022. január 16. - 05:18

James Allsop főbíró elnapolta a bírósági ülését, és lehetséges, hogy a végső döntés csak hétfőn fog megszületni Novak Djokovics kitoloncolásáról.

Djokovics ügye még mindig nem ért véget, továbbra sem tudni, hogy el kell hagynia Ausztráliát vagy maradhat az Australian Open-re, ami hétfőn veszi kezdetét. Nagyon kevés idejük maradt a bíróságnak arra, hogy meghozzák az ezzel kapcsolatos végleges döntést.

A legújabb hírek szerint egyelőre vasárnap sem született döntés, miután a főbíró bejelentette, hogy elnapolja a bíróság ülését, és fennáll annak a lehetősége, hogy csak hétfő reggelre tűzik ki az újabb tárgyalást.

Djokovics sorsa most az ausztrál szövetségi bíróság három bírójának kezében van, de mint azt fentebb is említettük, a verseny kezdetéig igen kevés idő van hátra, és pillanatnyilag a világelső teniszező nem rendelkezik érvényes vízummal.

Stephen Lloyd ügyvéd, aki a kormány nevében jár el, azt mondta, az oltatlan Djokovics, aki továbbra sem hajlandó felvenni a Covid elleni oltását, ausztráliai jelenlétével befolyásolhatja az embereket. Szerinte Alex Hawke bevándorlási miniszternek nem kell bizonyítékot bemutatnia ahhoz, hogy a szerb sztár képes befolyásolni az emberek véleményét és ennek tudatában érvényben maradhat vízumának törlése.

Emellett elmondta, hogy Hawke az ausztrál migrációs törvény szerint hozta meg a döntést, amikor a vízum törléséről döntöttek, amely jogot ad arra a miniszternek, hogy kitiltson valakit az országból, aki veszélyt jelenthet a közegészségügyre – írja a CNN.

Az ügyvéd állítása szerint a bevándorlási miniszter tudatában volt annak, hogy az oltásellenes hangok hogyan reagálhatnak Djokovics vízumának törlésére. Ahogyan ő fogalmazott, Hawke jól tudta, hogy az oltásellenes csoportok hogyan reagálhatnak a sztár vízumának szóló döntésére, míg a másik oldal ügyvédei azt állították, hogy a miniszter nem vette figyelembe, milyen következményekkel jár a dokumentum törlése.

Szívproblémák miatt nem játszhat hazája válogatottjában az Arsenal sztárja

Erre a kormány képviseletében kijelölt ügyvéd úgy reagált, hogy a miniszter jól ismerte az oltásellenes aktivista csoportokat, tisztában volt azzal, hogy bálványként tekintenek Djokovicsra az oltásokkal kapcsolatos álláspontja okán, és ugyancsak tisztában volt azzal, hogy viszálykodásokra lehet kilátás az ügy miatt, ahogyan azzal is, hogy az ausztráliai csoportok, amelyek más és más nézeteket vallanak az oltásról, egymásnak feszülhetnek, és minden kimenetel nagy valószínűség szerint hatással lesz a nyilvánosság véleményére.

Az ügyet három bíró tárgyalja: James Allsop főbíró, Anthony Besanko bíró és David O’Callaghan bíró. Ők hárman azok, akik ítéletet hozhatnak, legkésőbb hétfőn, közvetlen az Australian Open rajtja előtt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.