Dollár
393,50 Ft
Euró
411,83 Ft
Font
477,36 Ft
Bitcoin
17,001 $

Döntött a bíróság, Novak Djokovicsot kitoloncolják Ausztráliából

Fotó: A címvédő szerb Novak Djokovic az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságra edz a melbourne-i Rod Laver Teniszstadionban 2022. január 11-én. Djokovicot bírósági döntés alapján az előző nap engedték el egy karanténszállodából, ahova azért került, mert nem bizonyította a koronavírus elleni beoltottságát, illetve azt, hogy akut egészségi problémája nem teszi lehetővé a beoltását. Egyelőre még mindig a kiutasítás veszélye fenyegeti, ügyében a szerb és az ausztrál miniszterelnök egyeztetett. MTI/AP/Pool Getty pool/Kelly Defina
not image

Hujber Dávid

2022. január 16. - 08:06

Megszületett a bírósági döntés, amelynek értelmében Novak Djokovics, a szerb világelső nem léphet pályára az Australian Open-en, el kell hagynia Ausztráliát, ahová a hatályos törvények szerint három évig nem térhet vissza.

Vasárnap kora este hirdettek ítéletet az ügyben, ami azt is jelenti, hogy Djokovics ettől a naptól számolva három évig nem térhet vissza Ausztráliába, miután a bíróság úgy döntött, hogy deportálják.

Hétfőn a bíróság még neki adott igazat, és visszakapta a vízumát, majd nem sokkal később a bevándorlásiak éltek a rájuk felhatalmazott joggal, és újra bevonták a tartózkodáshoz szükséges dokumentumot.

Ugyan Djokovics ügyvédjei mindent megtettek, amit csak lehetett, a vasárnapi meghallgatás végén ellenük ítélt a bíróság, a három bíró egyhangú döntést hozott, Djokovicsnak el kell hagynia az országot.

A főbíró közölte, hogy a bíróság egyhangú döntésének teljes indoklását a következő napokban hozzák nyilvánosságra – írja a Sky News. A döntés egy nappal azelőtt született, hogy kezdetét veszi az Australian Open, ahol a rekorder világelsőként és nagy esélyesként léphetett volna pályára.

A szervezők már a hétfői menetrendet is ismertették, amiben Djokovics is szerepelt, de az a mérkőzés a bíróság döntése miatt elmarad. A szerb klasszis vízumát második alkalommal még pénteken vonták vissza, amit újabb meghallgatás követett, és egyúttal hatalmas negatív sajtóvisszhang.

Sokan vannak, akik Djokovicsot támogatják, többek között azok is, akik nem követik a teniszt, de oltásellenesek, hiszen a teniszező továbbra sem oltotta be magát. A másik oldalon pedig ott vannak azok az emberek, akik az ausztrál kormánynak adnak igazat, miszerint senkivel sem kivételezhetnek, még egy világsztárral sem.

A döntés azután született meg, hogy Djokovics eredetileg felmentést kapott az oltási követelmények alól, ami lehetővé tette volna a játékát. A világelső ügyvédei azt állították, hogy az elmúlt hónapban történt Covid-fertőzése miatt legálisan utazhatott be az országba. Az ausztrál kormány más véleményen volt, és noha a hétfői ítélet szerint megkezdhette az edzéseket a helyszínen, most nem marad számára, mint a deportálás.

Később Djokovics elismert e, hogy hibás volt az utazási nyilatkozata, mert azon nem tüntette fel, hogy az Ausztráliába való utazása előtti két hétben több országban i s járt, ráadásul nem izolálta el magát azonnal, hogy megtudta, elkapta a vírust.

Ugyan sokan bírálták az ausztrál kormányt amiatt, ahogyan az ügyet kezelték, a közvélemény határozottan kiállt Djokovics hazaküldése mellett. Aleksandar Vucic, szerb miniszterelnök például egészen odáig ment, hogy szerinte az ausztrál kormány zaklatja a honfitársukat, illetve rosszul bánnak vele, miközben politikai játszmákat vélt felfedezni az ügyben a közelgő választásokra hivatkozva, hogy jó pontokat szerezzenek.

A szövetségi bíróság a döntés rövid ismertetésének során elmondta, nem arra kérték fel őket, hogy érdemben döntsenek a bevándorlási miniszter döntéséről, hanem arra, hogy vizsgálják felül a döntés jogszerűségét, ami megtörtént, és egyhangúlag jóváhagyták azt. A főbíró kiemelte, nem a bíróság feladata az, hogy érdemben vagy a döntés bölcsességéről döntsön, az ő fő feladatuk az volt, hogy megvizsgálják a döntés jogszerűségét.

A főbíró azt is elmondta, a bíróságnak nincs tudomása arról, hogy további végzésekre lenne szükség az ügyben, de 30 perc szünetet kértek, hogy minden félnek lehetősége legyen mérlegelni , szüksége van-e további végzésekre. Ha bármelyik fél úgy gondolja, hogy ez szükséges, akkor mindkét fél ügyvédjének találkoznia kell a bíró irodájában, és a lehető leghamarabb meg kell vitatniuk az ügyet – írja a CNN. A közzétett információk alapján azonban azt olvasni, hogy nem érkeznek további végzések, így a tárgyalás véget ért.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.