Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,52 Ft
Euró
395,65 Ft
Font
468,56 Ft
Bitcoin
61,454 $

Döntött a bíróság, Novak Djokovicsot kitoloncolják Ausztráliából

Megszületett a bírósági döntés, amelynek értelmében Novak Djokovics, a szerb világelső nem léphet pályára az Australian Open-en, el kell hagynia Ausztráliát, ahová a hatályos törvények szerint három évig nem térhet vissza.

...svg content...Fotó: A címvédő szerb Novak Djokovic az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságra edz a melbourne-i Rod Laver Teniszstadionban 2022. január 11-én. Djokovicot bírósági döntés alapján az előző nap engedték el egy karanténszállodából, ahova azért került, mert nem bizonyította a koronavírus elleni beoltottságát, illetve azt, hogy akut egészségi problémája nem teszi lehetővé a beoltását. Egyelőre még mindig a kiutasítás veszélye fenyegeti, ügyében a szerb és az ausztrál miniszterelnök egyeztetett. MTI/AP/Pool Getty pool/Kelly Defina
Sport
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Vasárnap kora este hirdettek ítéletet az ügyben, ami azt is jelenti, hogy Djokovics ettől a naptól számolva három évig nem térhet vissza Ausztráliába, miután a bíróság úgy döntött, hogy deportálják.

Hétfőn a bíróság még neki adott igazat, és visszakapta a vízumát, majd nem sokkal később a bevándorlásiak éltek a rájuk felhatalmazott joggal, és újra bevonták a tartózkodáshoz szükséges dokumentumot.

Ugyan Djokovics ügyvédjei mindent megtettek, amit csak lehetett, a vasárnapi meghallgatás végén ellenük ítélt a bíróság, a három bíró egyhangú döntést hozott, Djokovicsnak el kell hagynia az országot.

A főbíró közölte, hogy a bíróság egyhangú döntésének teljes indoklását a következő napokban hozzák nyilvánosságra – írja a Sky News. A döntés egy nappal azelőtt született, hogy kezdetét veszi az Australian Open, ahol a rekorder világelsőként és nagy esélyesként léphetett volna pályára.

A szervezők már a hétfői menetrendet is ismertették, amiben Djokovics is szerepelt, de az a mérkőzés a bíróság döntése miatt elmarad. A szerb klasszis vízumát második alkalommal még pénteken vonták vissza, amit újabb meghallgatás követett, és egyúttal hatalmas negatív sajtóvisszhang.

Sokan vannak, akik Djokovicsot támogatják, többek között azok is, akik nem követik a teniszt, de oltásellenesek, hiszen a teniszező továbbra sem oltotta be magát. A másik oldalon pedig ott vannak azok az emberek, akik az ausztrál kormánynak adnak igazat, miszerint senkivel sem kivételezhetnek, még egy világsztárral sem.

A döntés azután született meg, hogy Djokovics eredetileg felmentést kapott az oltási követelmények alól, ami lehetővé tette volna a játékát. A világelső ügyvédei azt állították, hogy az elmúlt hónapban történt Covid-fertőzése miatt legálisan utazhatott be az országba. Az ausztrál kormány más véleményen volt, és noha a hétfői ítélet szerint megkezdhette az edzéseket a helyszínen, most nem marad számára, mint a deportálás.

Később Djokovics elismert e, hogy hibás volt az utazási nyilatkozata, mert azon nem tüntette fel, hogy az Ausztráliába való utazása előtti két hétben több országban i s járt, ráadásul nem izolálta el magát azonnal, hogy megtudta, elkapta a vírust.

Ugyan sokan bírálták az ausztrál kormányt amiatt, ahogyan az ügyet kezelték, a közvélemény határozottan kiállt Djokovics hazaküldése mellett. Aleksandar Vucic, szerb miniszterelnök például egészen odáig ment, hogy szerinte az ausztrál kormány zaklatja a honfitársukat, illetve rosszul bánnak vele, miközben politikai játszmákat vélt felfedezni az ügyben a közelgő választásokra hivatkozva, hogy jó pontokat szerezzenek.

A szövetségi bíróság a döntés rövid ismertetésének során elmondta, nem arra kérték fel őket, hogy érdemben döntsenek a bevándorlási miniszter döntéséről, hanem arra, hogy vizsgálják felül a döntés jogszerűségét, ami megtörtént, és egyhangúlag jóváhagyták azt. A főbíró kiemelte, nem a bíróság feladata az, hogy érdemben vagy a döntés bölcsességéről döntsön, az ő fő feladatuk az volt, hogy megvizsgálják a döntés jogszerűségét.

A főbíró azt is elmondta, a bíróságnak nincs tudomása arról, hogy további végzésekre lenne szükség az ügyben, de 30 perc szünetet kértek, hogy minden félnek lehetősége legyen mérlegelni , szüksége van-e további végzésekre. Ha bármelyik fél úgy gondolja, hogy ez szükséges, akkor mindkét fél ügyvédjének találkoznia kell a bíró irodájában, és a lehető leghamarabb meg kell vitatniuk az ügyet – írja a CNN. A közzétett információk alapján azonban azt olvasni, hogy nem érkeznek további végzések, így a tárgyalás véget ért.

Lendvai Ildikó szerint Gyurcsány Ferenc veszélyezteti a baloldal jövőjét

Lendvai Ildikó, aki egykor Gyurcsány Ferenc kormányában dolgozott, egyértelmű véleményeket fogalmazott meg a volt miniszterelnökkel szemben.