Djokovics első reggele, amit bevándorlási őrizeten kívül tölthetett

Fotó: A szerb Novak Djokovic a spanyol Pablo Carreno Busta ellen játszik a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia teniszbajnoksága férfi egyesének bronzmérkőzésén az Ariake Teniszparkban 2021. július 31-én. MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit
Sport
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Novak Djokovics kedden arra ébredhetett, hogy már a bevándorlási őrizetén kívül tartózkodik, ez volt az első ilyen reggele, amióta megérkezett Ausztráliába.

Majdnem egy hét telt el azóta, hogy Ausztrália felé vette az irányt a szerb világelső, és még mindig nem ért véget a deportálási ügye. Noha a bíróság végül neki adott igazat, és azonnali hatállyal visszakaphatta a vízumát, még mindig nem tudni, hogy mi lesz az ügy vége.

Ha a szövetségi kormány második alkalommal is őrizetbe veszi, akkor valószínűleg kitoloncolják, és a hatályos törvényeknek megfelelően három évig nem térhet vissza az országba, így az Australian Openeken sem vehetne részt.

Néhány órával a bírósági döntés után Djokovics edzésbe állt, mivel erre az őrizete alatt nem volt lehetősége, amivel hátrányba került a többi játékossal szemben, illetve a történtek mentálisan is rossz hatással lehetnek a játékára.

Djokovics köszönetet mondott a bírónak, aki semmissé tette a bevándorlási őrizetét, és elmondta, továbbra is arra összpontosít, hogy ott legyen a jövő héten megrendezésre kerülő tenisztornán.

Nemzetközi szinten is nagy port kavart az ügy, Szerbiában tüntetést szerveztek a sztár miatt, aki továbbra sem hajlandó felvenni a Covid elleni oltását. Az ausztrál elnökség hétfőn már a szerb miniszterelnökkel is beszélt az ügy kapcsán, amelynek ideje alatt a helyiek elmagyarázták a szerbeknek, miért alkalmazták ezt a fajta politikát az ügyben.

A szerb miniszterelnök pedig annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy a honfitársa fel tudjon készülni a közelgő tornára. Scott Morrison és Ana Brnabic megállapodtak abban, hogy kapcsolatban maradnak a kérdésben, de sokkal többet nem tudni.

A bevándorlásiak már megerősítették, hogy mérlegelik Djokovics vízumának visszavonását, amihez minden joguk megvan, független a bírósági döntéstől. Ez várhatóan még nagyobb botrányhoz vezetne, és a mai napon újabb fejlemények várhatóak az ügyben.

Djokovics, aki már másodszorra kapta el a vírust, saját maga erősítette meg, hogy továbbra sincs beoltva, és amiatt kapott orvosi mentességet, mert az elmúlt hónapban ismét elkapta a vírust.

Az Australian Open január 17-én kezdődik, ami az egyik legfontosabb esemény az évben, a tenisz négy Grand Slam tornájának egyike, ahol a szerb világelső összesen már kilencszer tudott nyerni.