Dollár
428,01 Ft
Euró
420,69 Ft
Font
478,08 Ft
Bitcoin
19,527 $

Divatrendőrség a valóságban: Észak-Korea betiltja a bőrkabátokat, hogy senki se utánozhassa Kim Dzsongunt

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke az észak-koreai kommunista állampárt nyolcadik kongresszusának tiszteletére tartott katonai díszszemlén Phenjanban 2021. január 14-én. MTI/EPA/KCNA
not image

Borbély Fanni

2021. november 25. - 14:17

Hát ez is eljött: divatrendőrség alakult Észak-Koreában, hogy elkobozzák az állampolgárok bőrkabátjait, nehogy nyilvánosan merjék viselni azokat.

Az RFA-val a helyzetet ismerő források osztották meg az ország legújabb nonszensz szabályozását, melynek célja, hogy megbüntessék azokat az állampolgárokat, akik bőrkabátban lépnének utcára, ezzel utánozva a rezsim vezetőjét. Miután Kim 2019-ben egy eseményen bőrkabátban jelent meg, a ruhadarab egyre nagyobb népszerűségnek örvendett az országban, habár először leginkább a gazdagok szórakozása volt a vezető utánzása.

Mivel egyre többen akartak bőrkabátot, az ipar is alkalmazkodott, és míg korábban Kínából importáltak valódi bőrkabátokat, később Észak-Koreában is elkezdték gyártani, csak éppen műbőrből. Idővel szinte minden piacon lehetett találkozni ezekkel a kabátokkal, és egyre több fiatalember viselte őket, ez azonban szemet szúrt a vezetésnek, ezért szó szerint divatrendőrség járja az utcákat, hogy elkobozzák a kabátokat az eladóktól, illetve az utcán sétáló emberektől, akik viselik.

A divatrendőrség alkalmazása azonban nem csupán ennyiről szól: idén januárban, a 8. pártkongresszuson minden magasabb rangú tisztviselő, és maga Kim Dzsongun is bőrkabátot viselt. Az eseményen részt vett Kim húga is, aki szintén bőrkabátot viselt, így a kabát egyfajta szimbólummá vált – ezzel együtt pedig a befolyásos nők szimbólumává is.

A fiatal férfiak azzal az érvvel próbálnak szembeszállni a divatrendőrséggel, hogy saját pénzükön vették a kabátokat, és senkinek semmi oka elvenni azokat. A divatrendőrség pedig a következő érveket hozza fel az elkobzások során: “tisztátalan irányzat, amely megkérdőjelezi a Legfelsőbb Méltóság tekintélyét”. Magyarul a párt dönt még arról is, hogy mit viselhetnek az emberek és mit nem.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.