Dollár
393,41 Ft
Euró
406,77 Ft
Font
470,26 Ft
Bitcoin
16,254 $

Több diák megsérült egy teheráni egyetemen, akik Mahsa Amini halála miatt tüntettek

Fotó: A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak tüntetők Irán berni nagykövetsége előtt 2022. október 1-jén. Aminit szeptember 13-án Iránban azért tartóztatták le, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a muzulmán nők haját eltakaró kendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett, és három nap múlva meghalt. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt. MTI/AP-KEYSTONE/Michael Buholzer
not image

Koós Alexandra

2022. október 4. - 08:59

A hatóságok vetettek véget az eseménynek, az intézmény vezetősége pedig közölte, hogy további értesítésig csak online tartanak órákat.

A helyi csatornák beszámolója szerint több diák is megsérült a teheráni Sharif Műszaki Egyetemen (SUT) tartott vasárnapi tüntetés során, miután a rendőrök körbevették az épületet és számos demonstrálót letartóztattak.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

A teheráni egyetemeken, valamint országszerte több ponton is tüntetések zajlanak azóta, hogy szeptember 16-án egy 22 éves kurd származású nő, Mahsa Amini életét vesztette a kórházban, néhány nappal azután, hogy az iráni erkölcsrendészek brutálisan megverték, amiért nem viselt hidzsábot.

Az IRNA hírportál szerint senki nem halt meg a legutóbbi demonstráció során, amelyen több százan, köztük az épületben rekedt diákok családjai is megjelentek. Végül a hatóságok vetettek véget az eseménynek, az egyetem pedig közölte, hogy további értesítésig csak online tartanak órákat.

Szombaton számos külföldön élő iráni azt állította, hogy világszerte több mint 150 városban szerveztek tüntetéseket, amelyeken ezrek vettek részt, a rendőrök és a demonstrálók összecsapása miatt pedig többen is meghaltak, megsebesültek vagy letartóztatásra kerültek, hivatalos adat azonban nem érkezett.

A tüntetők az iráni nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályok eltörlését követelték, ám a kormány ezt elutasította, a helyi hatóságok pedig mindössze „zavargásnak” titulálták a tüntetéseket – írta az Al Jazeera.

A törvényhozók ezt követően megerősítették, hogy hamarosan meglesz a fiatal nő halálának körülményeire vonatkozó vizsgálat eredménye, valamint Amini családját is meghívták a parlamentbe, hogy elmondják álláspontjukat az ügy kapcsán.

A lány rokonai kijelentették, hogy az erkölcsrendészek állításai nyilvánvaló hazugságok, akik korábban azt bizonygatták, hogy Aminit nem verték meg, miután őrizetbe vették, hanem agyvérzés miatt halt meg, amelyet korábban fennálló problémák okoztak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.