Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

Dél-koreai aktivisták csaptak össze a rendőrséggel Kim-ellenes léggömbök miatt

Fotó: MTI/EPA/KCNA
not image

Borbély Fanni

2022. október 3. - 05:09

Az észak-koreai rezsim korábban közölte, hogy “halálos megtorlás” vár azokra, akik továbbra is Kim Dzsongun-ellenes léggömböket küldenek fel Észak-Koreába a határon, ám a dél-koreai aktivistákat ez nem igazán hatotta meg.

Az AP beszámolója szerint dél-koreai aktivisták csaptak össze a rendőrséggel, miközben olyan léggömböket küldtek fel a határon, melyek az észak-koreai propaganda ellen szólnak, s melyek kifejezetten Kim Dzsongun rezsimje ellen hangolják a lakosságot.

Soron kívül Orbán: akik háborúpártiak, azok mindig újabb szankciókat követelnek

Park Sang-hak egy észak-koreai disszidensből lett aktivista megosztotta, csoportja szombat este közel 8 léggömböt indított útnak a dél-koreai határváros, Paju egyik pontjáról, ám ekkor rendőrök lepték el a helyszínt, s megakadályozták, hogy az aktivisták felengedjék a többi 12 léggömböt.

Park azt is elmondta, hogy a rendőrség el is kobozta több anyagukat, majd őrizetbe vették őt, és csoportja három másik tagját, akiket a kihallgatás és egy kisebb konfliktus után végül kiengedtek.

Az AP megkereste ugyan a helyi rendőrséget is az ügyben, ám nem kívántak reagálni a megkeresésre. Az Észak-Korea felé indított léggömbökre maszkokat, C-vitamint és paracetamolt is felerősítettek, de olyan tárgyakat is küldtek a léggömbökkel, mint például a Dél-Korea gazdasági jólétét hirdető füzetek, illetve több száz pendrive, melyeken az amerikai kongresszusi ülésekről készült felvételek voltak, melyeken elítélték Észak-Korea emberi jogi helyzetét.

Az egyik léggömbre egy nagyobb plakátot is felerősítettel, melyen a következő szöveg állt:

“Az egész emberiség elítéli Kim Dzsongunt, aki azzal fenyegetőzik, hogy nukleáris rakétákkal ‘megelőző csapást mér’ Dél-Koreára.”

A szombati léggömbözés mindössze pár héttel azután történt, hogy a dél-koreai kormány a határ mentén élők biztonságával kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva arra kérte a dél-koreai aktivistákat, hogy a jövőben hagyjanak fel a léggömbök felküldésével.

Az észak-koreai rezsim pedig olyannyira próbálja minden információtól elzárni sanyargatott népét, hogy “halálos megtorlással” fenyegetett mindenkit, aki megpróbál léggömböket küldeni Észak-Koreába. Noha a dél-koreai aktivisták mindent megtesznek azért, hogy felnyissák az elnyomott észak-koreaiak szemét, Kim Dzsongun egyre hevesebben fogalmazza meg újabb és újabb nukleáris fenyegetéseit, melyek egyre komolyabb aggodalmat keltenek a térségben.