Dániában a villamosenergia közel felét már szélerőművek termelik

not image

Takács Petra

2020. január 3. - 17:10

Egyértelműen kijelenthető, hogy Dánia lett a megújuló energiaforrásokat használó országok egyik vezetője, hiszen az ország energiaszükségletének közel felét már szélerőművek segítségével állítják elő.

Az állami tulajdonú Energinet Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy a megújuló energiaforrás 2019 végére már 47 százalékát fedezte az ország energiaszükségletének, ezzel pedig saját maguk korábbi, 2017-es rekordját döntötték meg, amikor is az érték még 43 százalék körül mozgott.

A mostani nagy ugrást az ország legnagyobb, északi-tengeri szélerőműparkjának üzembe állítása tette lehetővé, ugyanis a Horns Rev 3 névre keresztelt farm akár 425 ezer dán otthon számára is elegendő energiát termel. Az ország egyébként az elsők között tért át a szélerőművek használatára, kihasználva az északi-tenger fölött uralkodó erőteljes széljárásokat.

Horns Rev 1 / Fotó: Wikimedia Commons

A remek eredmények ellenére 2019 nyarán még tovább szigorítottak az ország éghajlatváltozással kapcsolatos céljain, a cél pedig, hogy 2030-ra a károsanyag-kibocsátás 70 százalékkal kevesebb legyen az 1990-es szinthez képest.

A szén, a gáz és az olaj továbbra is nagy szerepet játszik az ország energiafogyasztásában, ám a Dán Energiaügynökség közlése szerint a szélerőműforradalom nagy segítség lehet számukra abban, hogy előrehaladást érjenek el ezen a téren.

Más országokhoz hasonlóan Dánia sem immunis az éghajlatváltozásra, hiszen annak ellenére, hogy a világ széndioxid-kibocsátásának csak egy töredékét adja, az előrejelzések szerint a jövőben több esőre, szélre és extrém időjárási eseményekre számíthatnak.