Dánia vakcinaútlevéllel indítaná a nyári szezont

Flickr/jbdodane
not image

Borbély Fanni

2021. február 14. - 12:33

A világ számos országához hasonlóan Dánia is minden erejével azon dolgozik, hogy a befagyasztott gazdaságot mielőbb újraindítsák, most pedig a nyári szezonra helyezték a hangsúlyt.

A közel hatmillió lakossal rendelkező királyság Európa egyik leghatékonyabb oltóanyag-forgalmazójává vált, célja pedig, hogy júniusig teljes lakossága számára elérhetővé tegye a koronavírus elleni oltóanyagokat.

Azonban mielőtt ezt a célt elérnék, egy komoly teher nehezedik az ország vezetésére a koronavírus ellen már beoltott polgárok esetében alkalmazandó korlátozási enyhítések miatt.

Morten Bødskov, Dánia megbízott pénzügyminisztere a múlt héten felvetette, hogy a hónap végéig megvizsgálják a vakcinaútlevél bevezetésének lehetőségét, ugyanis a kérdés egyre égetőbbé válik az országban.

Ahogy arról a CNN is beszámolt, a pénzügyminiszter később úgy fogalmazott, Dániát sajnos még mindig komolyan sújtja a koronavírus, ám a dán társadalom üzleti közössége számára elengedhetetlenül fontos, hogy lehetőséget kapjanak az utazásra.

A dán kormány azóta jelezte, hogy az elsőre beharangozott februári határidő elsőre ambiciózusnak tűnhet, ám a viszonylag kicsi skandináv ország mégis a világon elsőként alkalmazhatja majd a határok vitatott módon történő megnyitásának stratégiáját.