Életmentő gyógyszerek kísérletei is csúszhatnak a koronavírus-járvány miatt

not image

Nagy Noel

2020. június 22. - 19:10

A koronavírus nem csak az átlagember életét, hanem a tudományos világot is fenekestül felforgatt

A koronavírus nem csak az átlagember életét, hanem a tudományos világot is fenekestül felforgatta, ez pedig egy módfelett kritikus területen manifesztálódik a legsúlyosabban.

A koronavírus-járvány ugyanis számos, potenciálisan életmentő gyógyszer klinikai kísérleti fázisát csúsztatta el határozatlan ideig, ebből kifolyólag azok lényegesen később fognak a piacra kerülni az eredeti terveknél.

Még a járvány egészen korai szakaszában számos biotechnológiai és gyógyszeripari vállalat ideiglenesen felhagyott az új gyógyszerek klinikai kísérleteivel annak érdekében, hogy az orvosok és a kórházak a teljes, osztatlan figyelmüket a koronavírus-fertőzött betegekre tudják fordítani.

Más, hasonló vállalatok pedig a koronavírus elleni gyógyszer vagy védőoltás kutatása miatt hagytak fel ideiglenesen az egyéb gyógyszertesztekkel. Még márciusban többek között az Eli Lilly, a Pfizer és a Bristol Myers Squibb is jelezte, hogy a járvánnyal kapcsolatos kutatások miatt késleltetik a gyógyszerek kísérleteit.

A szakértők szerint habár számos gyógyszergyár azóta újrakezdte a kísérleteket, a késlekedés hatása egyelőre felmérhetetlen. Az egyik ilyen, szinte biztosra vehető hatás az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságnál (FDA) lesz, ugyanis elképzelhető, hogy kifejezetten nagy aktivitás várható a hatóságon belül, mivel akár többen, egyszerre kérvényezhetik a maguk gyógyszerének jóváhagyását.

Mindez azért problémás, mert egy új gyógyszer jóváhagyása nem egynapos folyamat, egy hónaptól akár egészen egy évig is tarthat, mire az FDA eldönti, elég biztonságos és hatékony-e a gyógyszer a használathoz, és vajon a gyógyszer előnyei túlnyomó többségben vannak-e a mellékhatásaihoz képest.

Maga az FDA is elismerte, hogy annyi emberi erőforrásukat lefoglalja jelenleg a koronavírus, hogy a céldátumoknak nem biztos, hogy meg tudnak felelni. A hatóság állítása szerint az idővel versenyeznek, mivel folyamatosan új koronavírussal kapcsolatos gyógyszerek, intéznivalók merülnek fel, ám az elbíráló csapat folyamatosan azon dolgozik, hogy tartani tudják a lépést az egyéb gyógyszerek terén.

Vannak gyógyszerek, amelyek egyébként prioritást élveznek, mint például a rák elleni gyógyszerek. A hatóság maga is megerősítette, hogy a rákkal kapcsolatos potenciális gyógymódokat továbbra is soron kívül fogják elbírálni, mivel nagyobb társadalmi érdeket szolgálnak, mint akármelyik másik orvosság. Ettől függetlenül ezen a téren is lehetnek csúszások a különleges helyzet miatt.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/europai-koronavirus-torzs-okozhatta-a-pekingi-jarvanykitorest/