Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

A chipsadó nem ért célt, nem esznek egészségesebben a magyarok

Az adó eleinte csökkentette a fogyasztást, később azonban egyre többet vásároltak belőle a magyarok.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Úgy tűnik, a chipsadó bevezetése nem vezetett sikerre, ugyanis a Budapesti Corvinus Egyetem munkatársainak tanulmánya alapján nem esznek kevesebb egészségtelen élelmiszert a magyarok. A beszámoló alapján a kutatók a csokoládé, az édes kekszek, a cukros szénsavas üdítőitalok, a sós snackek és az alacsony gyümölcstartalmú italok fogyasztását vizsgálták évekre visszamenőleg, mégpedig a GfK háztartáspanel 2000 háztartásra vonatkozó reprezentatív adatai alapján.

Az Economx azt írja, a szakértők azt találták, hogy az egészségtelen élelmiszerekre kivetett adó eleinte csökkentette a fogyasztást, később azonban egyre többet vásároltak belőle a magyarok, mivel a táplálkozási szokások és az élelmiszerkörnyezet nem változott, az elkölthető jövedelem pedig nőtt. Mindez azt eredményezte, hogy 8 évvel az adó bevezetése után már több egészségtelen élelmiszert fogyasztottak az emberek itthon, mint azelőtt, ráadásul kiadásaik nagyobb részét is tették ki. Soron kívül Változékony idő vár ránk pénteken, havas esőre is van kilátás

A tanulmány szerzői kiemelik: a népegészségügyi termékadó nem tudta elérni a fő célját, önmagában képtelennek bizonyult arra, hogy csökkentse az egészégtelen élelemiszerek fogyasztását. Az alacsonyabb jövedelműekre nézve viszont hátrányos lehet az intézkedés, mivel őket sokkal érzékenyebben érinti a drágulás – emelik ki. A kutatók mindemellett azon a véleményen vannak, hogy a hosszú távú kedvező hatások eléréshez komplex intézkedésekre van szükség.

Például arra, hogy elérhetőbbek és megfizethetőbbek legyenek az egészséges élelmiszerek, valamint az is lényeges, hogy növeljük a fogyasztói tudatosságot oktatási programokon keresztül. De korábban azt is megírtuk, miszerint egyre több betegség kialakulásáról bizonyítják, hogy köze van az ultrafeldolgozott ételek fogyasztásához. Csábító lehet a dobozból kivett gyors és ízletes étel, de nagyon komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy egy felmérés szerint nincs pénz szórakozásra, az élelmiszereken is spórolnak a fogyasztók. A tartós infláció miatt jelentősen változnak a vásárlási szokások, sokan szórakozás helyett az otthoni kikapcsolódást választják, illetve a saját márkás termékek is egyre kelendőbbek. A kutatást 30 ország több mint 23 ezer fogyasztójának megkérdezésével készítették.